dinsdag 23 februari 2021

Terlet: vierheidenroute 16,5 km 23-02-2021
































 De Vierheidenroute is een wandeling over vier grote heidegebieden van de Zuidoost Veluwe: de Loenermark, de Zilvense heide, de Rheder en Worth-Rheder heide en de Terletse heide. Op de Loenermark en Zilvense heide kunt u genieten van prachtige vergezichten. Op de Rheder- en Terletse heide zult u zich verloren voelen op de grote golvende vlaktes en een oude hessenweg belopen. In het bosgebied tussen de heides kunt u in juli smullen van de grote hoeveelheden bosbessen. In augustus kleuren de heidevelden, waar de grassen nog niet gewonnen hebben, prachtig paars. Op de Loenermark kunt u jeneverbesstruiken bewonderen. 

Om kwart over negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart over één was ik weer terug op de parkeerplaats. drie uur en twintig minuten gelopen en veertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur. Het was tussen de 11 en de 16 graden Celsius. Het was zonnig en er stond een frisse wind. Onderweg heb ik nog een edelhert gezien, die stak het pad over. Wel veel sporen van wilde zwijnen, maar ik heb ze niet gezien. tien jaar geleden heb ik deze tocht met Cor ook gelopen op 24 maart 2011.

dinsdag 16 februari 2021

Oirschot: De twee kappelletjes route 16-02-2021 14 km















 Omdat de wandelpaadjes vandaag spiegelglad zijn ben ik vanuit huis gaan wandelen over de fietspaden en wegen waarop gestrooid is. Deze zijn nu allemaal ontdooid. Om kwart voor negen ben ik van huis vertrokken en om kwart voor twaalf was ik weer terug. Twee uur en vijftig minuten gelopen en 10 minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,7 km/uur. Het was ca. 8 graden Celsius en er stond weinig wind en het was zonnig. De wandeling zelf was niet zo boeiend maar wel weer eens lekker bewegen. De vorige keer  (januari 2013) was het een drie kappelletjes route, maar deze keer heb ik er een overgeslagen, omdat die langs een weg met ijs erop ligt. Onderweg zag ik nog een eekhoorntje dat uit zijn winterslaap gekomen was.

donderdag 4 februari 2021

Strijbeek: De Strijbeekse Heide 15,5 km 4-02-2021






De brug was tekort. De beek was zover overstroomt, dat ik dit stuk door het water moest.Dat heb ik maar niet gedaan. Op de kaart zag ik dat er verderop een weg was. Ik ben toen verder gegaan door de drassige weilanden tot aan die weg. Zoveel mogelijk langs de beek. Er waren wel allemaal slootjes, maar vlak bij de beek was steeds een doorgang. zo ben ik op de weg uitgekomen. Verderop ging de weg over de beek heen.



Op deze kaart kan je zien hoe ik omgelopen ben.

























Hier verdween het pad in het ven.







 Strijbeekse Heide is een must voor degene die van rust en stilte in een verrassend natuurgebied houdt. Deze grenswandeling door glooiend bos en heide, tussen weiden en vennen is overigens pittig. De route gaat bijna geheel over onverharde paden. U loopt over een stuk smokkelaarspad naar en door België en over eenmanspaadjes langs enkele vennen.

Om kwart over negen ben ik gestart met de wandeling en om half twee was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en drie kwartier gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4.1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,6 km/uur. Het was mooi helder weer en zonnig. de paden waren als gevolg van de regen de afgelopen dagen wel behoorlijk drassig en de beek was buiten zijn oevers getreden.  Ik moest daarom een stuk omlopen. Zie foto's. De temperatuur liep op van 4 graden naar tien graden Celsius. Wel een heel mooie wandeling. Vanwege de Corona was het druk met wandelaars. Meestal kom ik een paar of geen wandelaars tegen.