dinsdag 28 februari 2017

Schijndel: Langs waterlopen en bosbeekjes 13km 28-02-2017










 Hier ben ik mijn gps kwijtgeraakt.


 Ben je een liefhebber van ongebaande paden en wegen en zie je niet op tegen af en toe wat struinwerk, dan is dit een uitgelezen wandeling voor jou! Na de bebouwing wandel je kilometerslang over talrijke graspaden langs waterlopen naar de broek(=natte)bossen van het Wijboschbroek. Daar struin je langs diverse beekjes door stukjes moerasbos waarin je absolute stilte en een intense natuurbeleving zult ervaren. Na dit 'avontuur' wandel je over de graspaden langs de Steegsche (water)Loop naar het Smaldonk: een kleinschalig agrarisch/natuurlandschap. Daarin kuiert u over boerenlandpaadjes naar de rand van Schijndel waarin je langs een singel, een dierentuintje en door een rustige wijk naar de bus loopt. Na een langdurige regenperiode kan het in de broekbossen behoorlijk nat zijn!

Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om half één was ik weer terug op de parkeerplaats.
Het was 7 graden Celsius en er woei een koude wind. Het was wel droog op twee buitjes na.
 Halverwege het Wijboschbroek had ik geen pad meer. Ik heb daar een foto gemaakt en de gps in mijn zak gestoken. Even verder gestruind wilde ik mijn gps uit mijn zak pakken en toen merkte ik dat hij eruitgevallen was. Ik heb de laatste honderd meter drie keer heen en weer gelopen om de gps te zoeken, maar hij was weg en bleef weg. Toen dacht ik zonder gps verder te gaan, maar even verder liep ik vast en kon niet meer door. Het terrein was daar onbegaanbaar. Ik ben toen maar teruggekeerd tot ik weer een beetje redelijk pad gevonden had en zo ben ik een eind verder op de Baksdijk uitgekomen. Vanaf daar kon ik met mijn kaartje de route vervolgen. Thuis gekomen heb ik meteen een nieuwe gps besteld, want zonder gps ga ik niet wandelen.












dinsdag 21 februari 2017

Gastel: Laathoevetocht 19,5 km 21-02-2017



























Wandeltocht door de natuurgebieden de Gastelse Heide, Groote Heide en door de vallei van de Warmbeek. De tocht gaat via de Gastelse Heide en de Groote Heide naar de Achelse Kluis, om vervolgens door de vallei van de Warmbeek, de Haarterheide en de Beverbeekse Heide weer terug te keren naar Gastel. Tijdens deze tocht komt men diverse bezienswaardigheden tegen zoals het restant van een grenskapel, de Achelse Kluis, het Mulke, het restant van de Waag, de Haarterheide grafheuvels, de laathoeve Beverbeek en 'Den Droad'. De Achelse Kluis, deze abdij staat onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen. Het Mulke zijn de restanten van de laatste watermolen van het land van Grevenbroek. De laathoeve Beverbeek, een laathoeve of cijnshoeve was een hoeve waar recht gesproken werd in geschillen tussen de laat en de heer, en de plek waar de laat een deel van zijn oogst moest afstaan. 'Den Droad' is een reconstructie over een meter of zestig die nauwgezet weer geeft hoe de afschrikwekkende versperring op de grens met Nederland er tijdens de eerste wereldoorlog eruit heeft gezien.
Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om half twee was ik weer terug op de parkeerplaats. Vier uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,4 km/uur. Het was droog met een paar keer een klein buitje en er was niet veel wind. De temperatur lag tussen de acht en veertien graden Celsius. De Warmbeek heet in Nederland de Tongelreep. Ook waren er onderweg nog een paar grafheuvels te zien. De Gastelse heide was door terreinwagens totaal aan gort gereden. Een aardige wandeling.

dinsdag 14 februari 2017

Oosterhout: Leemputtenroute 16 km 14-02-2017
























Deze route voert je door het natuurgebied de Leemputten in boswachterij Dorst. Je komt langs een duinwal (Seterse duinen), verscheidene vennen (putten), en door een mooi bos.
In de Seterse duinen (een landbouw gebied) stuuite ik op vijf reeën. Ze waren vlakbij, maar voor ik mijn fototoestel gereed had waren ze al weer een stuk verder voordat ze er definitief vandoor gingen.
Ik ben om negen uur gestart met de wandeling en om kwart voor één was ik weer terug op de parkeerplaats.  Drie uur en een kwartier gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Op 12-07-2016 heb ik een deel van deze wandeling ook gelopen tijdens de wandeling Boswachterij Dorst. Het was vandaag tussen de nul en acht graden Celsius. Het was helder en zonnig weer en er stond niet veel wind. Een heerlijke wandeling. Ik kwam vandaag ook veel wandelaars tegen. Dat gebeurt me niet vaak.