dinsdag 11 november 2014

Olland: Het Duits Lijntje 11-11-2014 20,5 km



















































Om half negen ben ik gestart met de wandeling en om één uur was ik weer terug bij de parkeerplaats van voetbalvereniging Ollandia.  4 uur en vijftien minuten gelopen en vijftien minuten stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur.Het was bewolkt weer met weinig wind en een temperatuur van ca. 5 graden Celsius. De temperatuur liep op tot 10 graden en om twaalf uur kwam het zonnetje door. Het gedeelte van de wandeling langs de dommel had ik al eens eerder gelopen maar het stuk door Kasrteren en de Geelders en langs het Duits Lijntje was geheel nieuw voor mij. Wat een mooie boerderijen in Kasteren en de Geelders is ook een prachtig natuurgebied.
De Geelders
De naam is afgeleid van Geerling van den Bosche, een 14e eeuwse edelman. In 1470 ging het gebied over naar de Kartuizer monniken. Maar de protestanten verdreven de monniken naar Spaanse Nederlanden.
In 1658 werd het landgoed privébezit tot 2003 onder de laatste familie Marggraaf. Een stichting beheert sindsdien een derde deel van het gebied. Tweederde deel is in handen van Staatsbosbeheer. Het totaal is 250ha groot.

Werd het bos eerst gebruikt voor het hakhout, later is het vooral een productiebos van eek, eikenschors, dat gebruikt werd in de leerlooierij.
In de jaren ’30 werden de rabatten aangelegd, zodat het droger werd. Onder Ewald Marggraaf werd het bos niet onderhouden, waardoor nu een zeer rijk gevarieerd bosgebied is ontstaan.
 Het was daar wel enorm baggeren geblazen. Een verrassend mooie wandeling. Ook nog twee voor mij onbekende kapelletjes gezien. Het café was gesloten.

Geen opmerkingen: