dinsdag 25 november 2014

Sint Anthonis: Randwaltocht 16,5 km 25-11-2014





















Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om tien over half één was ik weer terug. Drie uur en twintig minuten gelopen en 20 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur. Het was 's morgens -1 graden Celsius en in de loop van de ochtend liep de temperatuur op tot 7 graden. Wel was er een prachige blauwe lucht en een lekker zonnetje en er was niet veel wind. Prima wandelweer als je er op gekleed bent.
De boswachterij is een mooi gevarieerd landschap van bos en heidevelden met jeneverbesstruiken en vliegdennen. Op de heide grazen Kempische heideschapen en Schotse hooglanders. In het heidegebied de Ullingse bergen zijn nog enkele stukken zandverstuiving. Een deel van de tocht loopt over een zes tot acht meter hoge randwal. In het verleden is deze wal door de boeren opgeworpen om het overstuiven van de akkers te voorkomen. Bossen hout , aanplant van eiken en graafwerk hebben uiteindelijk geresulteerd tot deze zes tot acht meter hoge wal.
Op de terugweg heb ik een stukje afgekort door wat meer het fietspad te volgen, omdat de paden wel weer behoorlijk modderig waren. Een heel mooie wandeling.

dinsdag 18 november 2014

Gemonde: Leemskuilenroute 16,5 km 18-11-2014







































Om half negen ben ik gestart met de wandeling en om half één was ik weer terug bij de kerk van Gemonde. Drie en een half uur gelopen en dertig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Het was bewolkt weer en ca. 7 graden Celsius en er stond een fris windje. Het was aan de frisse kant, maar na een tijdje was ik wel warm gelopen. Deze wandeling is in een gebied iets ten noorden van Olland waar ik vorige week gelopen heb. Maar een deel ervan loopt ook door de Geelders. In dit stuk heb ik een afkorting gemaakt zodat ik op 16,5 km uitkwam in plaats van 20 km. De paden waren weer erg modderig en nat. In het buurtschap Vossenholen moest ik door een wei dwars tussen de koeien door. Ik ben maar een stukje omgelopen, maar dat hield wel in dat ik twee keer over een slootje moest springen. Ik ben daar waarschijnlijk mijn waterflesje verloren. Toen ik het ontdekte een stukje verder ben ik nog terug gegaan, maar ik kon hem niet meer vinden. Gelukkig was het geen warm weer dus was het niet zo erg. Het is een prachtig gebied en je kunt er goed wandelen met waterdichte schoenen dat wel.