woensdag 6 maart 2013

Dwars door het Leenderbos 5-03-2013 16 km





































Om half tien ben ik gestart en om één uur was ik weer terug. Drie uur en tien minuten gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,6 km/uur.
Het was prachtig helder weer. Om half tien was het nog maar 3 graden Celsius, maar aan het eind van de wandeling was het wel 14 graden Celsius. Heerlijk weer om te wandelen. Op dit heel uitgestrekte gebied ben ik maar een drie mensen tegengekomen. Wel nog enkele in de buurt van Leenderstrijp en Valkenswaard. Veel bos en heide gezien. Ook Leenderstrijp is een prachtig en bijna ongerept dorp met mooie langevelboerderijen. Het meest verrassende van deze wandeling was wel het gebied van de honderd jaar oude viskwekerijen, die nu weer terug aan de natuur zijn gegeven en worden gebruikt als overloopgebied bij hoog water. Ik heb nooit geweten dan deze kwekerijen er waren. Het is een uniek gebied voor Nederland.  
Begin twintigste eeuw werd er een stelsel van visvijvers aangelegd langs de Tongelreep. Het complex tussen Valkenswaard en Achtereind telde 48 vijvers. Ze werden gevoed met behulp van een stuw en twee sloten, die links en rechts van de Tongelreep liepen. De aanwezige hoogteverschillen in het landschap werden daarbij goed benut. De gekweekte vis werd niet alleen verkocht voor consumptie, maar ook als pootvis voor de hengelsport.

Geen opmerkingen: