woensdag 27 maart 2013

Sonse heide 27-03-2013 16 km


























Om tien over negen ben ik vertrokken vanaf Joe Mann en om tien voor half één was ik weer terug. Drie uur en vijf minuten gelopen en vijf minuten stil gestaan om foto's te maken. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur.
door de bossen bij Joe Mann tot aan de parkeerplaats bij het Oud Meer. Daarna ging het langs het Oud Meer. Dan verder door de bossen achter het Oud Meer tot aan de A50. In deze bossen zag ik een hert lopen. Ook waren er opvallend veel wandelaars en trimmers in het bos. Daarna door het land waar de luchtlandingen van de Airborndivisie hebben plaats gevonden tot aan de Hoogstraat (de weg naar Nijnsel). Deze weg verder af tot de Oedenrodenseweg en even later links af door het waterwingebied van Brabant Water. Weer terug in de bossen en even later kon ik de weg oversteken en kwam ik uit bij de ingang van het Joe Mann openluchttheater. Het was zonnig en koud (-3 tot +4 graden Celsius) met een stevige wind. Toch wel lekker wandelweer.

dinsdag 19 maart 2013

Franse fratsen: Woudenberg 19-03-2013 16 km














Om tien over half tien ben ik met de wandeling gestart en om één uur was ik weer terug. Drie uur gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 5,0 km/uur. Het was 3 tot 5 graden Celsius en een beetje heiig en er stond weinig wind.  Fijn wandelweer. Ik heb al verschillende keren in dit bos gelopen en de bij de bank met het boompje (Wallenberg) waren we al een keer geweest. Toch was het heidegebied in een soort keteldal verrassend en nieuw voor mij. Ook de piramide van Austerlitz heb ik de andere keren niet gezien. Vroeger was ik er al eens geweest. de laatste keer zo'n 12 jaar geleden, maar hij is nu opgeknapt en ziet er heel anders uit. Een heel mooie wandeling.

maandag 18 maart 2013

Rondje Joe Mann 17-03-2013 11 km



Om half twee zijn Greet en ik met Daan vertrokken en om half vijf waren we weer terug. Twee en eenhalf uur gelopen en een half uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,9 km/uur. Het was bewolkt weer en ongeveer 8 graden Celsius. En er stond niet veel wind. Daan kwam naar ons toe om een palmpasenstok te brengen en hij is toen met ons mee gaan wandelen naar het Joe Mann paviljoen. Het was een leuke en gezellige wandeling. Bij Joe Mann hebben we ook nog de trimbaan gedaan.

woensdag 6 maart 2013

Dwars door het Leenderbos 5-03-2013 16 km





































Om half tien ben ik gestart en om één uur was ik weer terug. Drie uur en tien minuten gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,6 km/uur.
Het was prachtig helder weer. Om half tien was het nog maar 3 graden Celsius, maar aan het eind van de wandeling was het wel 14 graden Celsius. Heerlijk weer om te wandelen. Op dit heel uitgestrekte gebied ben ik maar een drie mensen tegengekomen. Wel nog enkele in de buurt van Leenderstrijp en Valkenswaard. Veel bos en heide gezien. Ook Leenderstrijp is een prachtig en bijna ongerept dorp met mooie langevelboerderijen. Het meest verrassende van deze wandeling was wel het gebied van de honderd jaar oude viskwekerijen, die nu weer terug aan de natuur zijn gegeven en worden gebruikt als overloopgebied bij hoog water. Ik heb nooit geweten dan deze kwekerijen er waren. Het is een uniek gebied voor Nederland.  
Begin twintigste eeuw werd er een stelsel van visvijvers aangelegd langs de Tongelreep. Het complex tussen Valkenswaard en Achtereind telde 48 vijvers. Ze werden gevoed met behulp van een stuw en twee sloten, die links en rechts van de Tongelreep liepen. De aanwezige hoogteverschillen in het landschap werden daarbij goed benut. De gekweekte vis werd niet alleen verkocht voor consumptie, maar ook als pootvis voor de hengelsport.