dinsdag 31 januari 2023

Westelbeers: Dwars dur 't Westelbeerse Broek 12,5 km 31-01-2023
























 Vanaf het mooie Mariakapelletje wandelt u door een stukje puur natuur langs de Groote Beerze richting het Westelbeersche Broek. Inkorters steken via een specifiek voetgangersbruggetje de Groote Beerze over die sierlijk door het landschap meandert. Via het kleine natuurreservaat Grijze Steen en een liefelijk heideveldje gaat u op weg naar het veel grotere fraaie heidegebied met zijn prachtige vennen, Landschotse heide en zijn historische verhalen. Via kronkelende paadjes en lange dreven wandelt u weer terug naar het witte kapelletje. Onderweg zult u verrast worden van al het schoon en de talrijke mooie doorkijkjes.

 

 Om tien over half negen ben ik met de wandeling gestart en om twaalf uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uue en vijftig minuten gelopen en 30 minuten gerust of stilgestaan. gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur. Het was ca. 7 graden Celsius, maar er stond een koude wind. Wel was het droog en een keer kwam het zonnetje tevoorschijn. Het laatste stuk van de wandeling door het Westelbeerse Broek heb ik niet gelopen, want je zakte daar tot je enkels in de modder. In plaats daarvan heb ik een stuk over de weg gelopen en nog een stukje door het bos. Wel een fijne wandeling. Ik heb de wandeling in tegengestelde richting gelopen.

dinsdag 24 januari 2023

Gemonde: Trage tocht 24-01-2023 13 km























 Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om twaalf uur was ik weer terug op de parkeerplaats bij de kerk. Twee uur en vijftig minuten gelopen en vijfentwintig minuten gerust of stilgestaan. gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. De temperatuur was 2 graden Celsius en bleef twee graden. Het was wel een wandeling met hindernissen. Een deel van het pad langs een weiland was omgeploegd en er was een akkerrand ingezaaid. Ik ging dus maar ernaast op het weiland lopen, maar halverwege stond dat onder water en ik zakte tot mijn enkels in de bagger. Dus toen maar weer terug naar de akkerrand. Even verder was ik een stukje verkeerd gelopen en toen moest ik over een slootje springen en later werd het hele pad versperd door omgezaagde bomen. Een vrouw met een paar honden stond aan de waterkant en zei :"Dat gaat niet lukken om verder te lopen". Maar ik wilde niet terug en ben met een omtrekkende beweging door het struikgewas toch verder gekomen. Veel paadjes waren stuk gereden door tractoren en daar moest je door de modder ploeteren. Ik heb daarom verschillende stukken een omweg gemaakt over goed begaanbare wegen. Het was bewolkt en koud.

dinsdag 10 januari 2023

Best: De Mortelen en de Paljaart 13 km 10-01-2023





















Na de bebouwing van Best maakt u een prachtige wandeling door De Mortelen. Dat dit een van de mooiste wandelgebieden van ons land is komt door de enorme afwisseling van landwegen, houtwallen, bossen, door bosjes omringde akkertjes en bloemrijke graslandjes, kleinschaligheid is hier volop troef. Tel daarbij op de talrijke stille graspaden en het wandelgenot is compleet. Het eerste deel van deze route loopt door halfopen coulisselandschap en bossen over onverharde paden en wegen, waaronder flink wat graspaden. Dus trek hoge, stevige wandelschoenen aan. Het laatste deel loopt over doorgaans rustige asfaltweggetjes door landelijk gebied. Alleen in Best is er horeca, onderweg komt u niets tegen!

Om half negen ben ik van huis vertrokken en om half twaalf was ik weer terug. Twee uur en vijftig minuten gelopen en tien minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. De temperatuur lag tussen de 5 en de 7 graden Celsius en er stond een frisse wind. Het was droog en bewolkt. Dit is en blijft een mooie wandeling.