dinsdag 29 september 2020

De Rips: Een eidje klotteren 10km 29-09-2020

 






Een gevarieerde wandeling door Beestenveld en het voormalige landgoed De Stippelberg, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Noord-Brabant. Je wandelt over statige beukenlanen met lange zichtlijnen, maar ook door gemengd loofbos en dennenbos. Toch kom je ook langs heideveldjes en stukjes veen (peel) die herinneren aan het oorspronkelijke landschap, voordat men dit gebied in de vorige eeuw ging ontginnen door bos aan te planten. Er komen hier nog verrassend weinig wandelaars en fietsers, zodat je je heerlijk kunt onderdompelen in de geuren en geluiden van het bos. 

Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om kwart voor twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee en een half uur gelopen en een kwartier gerust of stilgestaan. Om half tien begon het te regenen en daarna te gieten. Toen ik rond de klotterpeel liep stonden er grote grazers op het pad en toen moest ik een stuk door de bush met hoog gras en zo was mijn broek al doorweekt. Daarna heb ik mijn regenbroek aangetrokken. De regen bleef vallen tot elf uur en inmiddels was ik drijfnat. Ik heb toen maar besloten om de wandeling af te breken en de kortste weg naar de parkeerplaats te nemen. Misschien moet ik deze wandeling nog maar een keer overdoen met beter weer. De temperatuur kwam niet hoger dan 13 graden Celsius.






zondag 27 september 2020

Anloo : Groene wissel 23-09-2020



































 

 Misschien is dit wel de leukste Groene Wissel Drenthe-wandeling. Zij staat in ieder geval bol van de afwisseling en alle Drenthe-ingredienten zijn erin verwerkt: het karakteristieke brinkdorp (met schitterend kerkje), het stroomdal van het Anlooerdiepje (een beekje) waar je enkele kilometers langs kuiert en het prachtige landgoed Ter Borch. Daarin wandel je van het ene naar het andere hoogtepunt: het Pinetum (een coniferenbos met daarin maar liefst vijfhonderd! verschillende soorten coniferen, een prachtig bosmeer, een grafheuvel en een hunebed. Rustig bijkomend van al dat genieten doe je de rest van deze stille boswandeling met op het laatst nog een leuk struinpaadje langs een akker en door een bosrand. Een landweg over de bollende Zuid Es brengt je langs het terras van de gezellige Koningsherberg weer naar de parkeerplaats.

Om tien uur zijn Greet en ik gestart met de wandeling en om kwart over twee waren we weer terug op de parkeerplaats. drie uur en een kwartier gelopen en een uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 3,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 2,5 km/uur. Het was prachtig helder weer met veel zon en de temperatuur liep op van 10 graden naar 23 graden Celsius. Het was een heel moiie en afwisselende wandeling. Beslist de moeite waard.

dinsdag 15 september 2020

Strijbeek: Srijbeekse Heide 15-09-2020 16 km











































Strijbeekse Heide is een must voor degene die van rust en stilte in een verrassend natuurgebied houdt. Deze grenswandeling door glooiend bos en heide, tussen weiden en vennen is overigens pittig. De route gaat bijna geheel over onverharde paden. U loopt over een stuk smokkelaarspad naar en door België en over eenmanspaadjes langs enkele vennen.
Om tien voor acht ben ik gestart met de wandeling en om tien voor twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie en een half uur gelopen en dertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Het was heel helder weer en zonnig zonder wolken en de temperatuur liep op van 15 naar 27 graden Celsius. Omdat er grote stukken in het bos gelopen werd was de temperatuur goed te doen. Het viel op dat bijna alle vennen geheel of gedeeltelijk droog stonden. Van dit gebied had ik bij vorige wandelingen nog maar een paar stukjes gezien. In het noorden het landgoed de Hondsdonk en in het zuiden de Goudberg. Het was een mooie wandeling.