dinsdag 12 maart 2019

Herpen: Herperduin en Herpse Bossen 14 km 12-03-2019
















































Herperduin is een voormalig zandgebied van ruim 400 ha. Het maakt deel uit van een van de vier dekzandruggen die Noord-Brabant van zuidwest naar noordwest doorsnijden. Het stuifzand gebied strekte zich vroeger uit van Hees tot Herpen. De stuifzandgronden zijn ontstaan door verstuiving van de dekzanden. De verstuiving werd veroorzaakt door overbeweiding met schapen en door overmatige plaggenwinning waardoor de heide vegetatie ten gronde ging en de wind vat kreeg op het lossere gele zand van de ondergrond. De open vlakten in het gebied zijn restanten van dit stuifzandgebied. Hier kunt U nog paraboolduinen zien, het resultaat van het spel tussen wind en zand.
GPSwalking.nl: foto bij GPS wandeling / wandeling / wandeltocht / track / lezing / workshop/ GPSTijdens de wandeling kom je dit regelmatig tegen. Omgevallen bomen? Door storm ontworteld?
Herperduin
In de praktijk komt het er op neer dat de gemeente Oss wil dat het gebied een meer natuurlijk karakter krijgt. Daarvoor wordt het naaldbos geleidelijk omgevormd naar een gemengd bos met loofbomen en naaldbomen.
Het bos wordt gedund zodat er meer licht op de bodem komt en andere bomen en planten de kans krijgen om zich te ontwikkelen.Rond het Ganzenven zijn gedeelten vrijgemaakt van bomen en struiken om de heiden en de daarop levende diersoorten terug te laten komen.
In het Herpse Bos vind je ook duinen. Hier kan je lekker diep in het zand wegzakken en als je met de kinderen komt kunnen die zich hier prima vermaken.
Zandduinen
Een zandverstuiving is een open plek in de heide of de duinen waar geen enkele begroeiing optreedt en waar het zand door de wind en het water (regenbuien) verstoven wordt.
Echt stuivend zand komt in Noordwest Europa bijna niet voor. In Nederland zijn nog een aantal te vinden. Bron: Wikipedia.

Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart over twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur. De temperatuur liep op van 5 naar 9 graden Celsius. Het was bewolkt weer met een koude harde wind. Een interessant gebied. Ik heb nog nooit in een bos zoveel omgevallen of omgetrokken bomen gezien. Het is te hopen, dat hier een mooier bos uit voortkomt.

Geen opmerkingen: