dinsdag 26 maart 2019

Wolfheze: Het Molenbeeksepad 17 km 26-03 2019















































 Wandelen door bos, over hei, langs beekdalen en historische plaatsen in het fraaie buitengebied van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Ontdek het mooie buitengebied van Wolfheze, Heelsum en Renkum. U wandelt door bos en beekdalen, over hei en langs historische plaatsen. Rust, natuur en cultuur bepalen bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!
Op de Wolfhezerheide leven zes van de zeven Nederlandse reptielsoorten: zandhagedis, levendbarende hagedis, ringslang, adder, hazelworm en gladde slang. De meeste reptielen zijn nogal kieskeurig en hebben een voorkeur voor heide. Alleen de ringslang leeft op vochtigere plekken en de hazelworm kronkelt soms ook door bos.

Om tien over negen ben ik gestart met de wandeling en om tien over één was ik weer terug op de parkeerplaats bij het station. Drie uur en veertig minuten gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Het was bewolkt, maar droog en er stond een koude wind, maar in de bossen merk je daar niet veel van. De temperatuur liep op van vijf graden Celsius naar twaalf graden. Een mooie wandeling. Jammer dat er een snelweg dwars door dit prachtige gebied loopt.

dinsdag 19 maart 2019

Valkenswaard: 18 km 19-03-2019














































De wandeling begint bij de Venbergse watermolen. De achttien kilometers die daarna volgen zijn puur wandelgenot! Praktisch onverhard kuiert u door een handvol schitterende natuurgebieden. Dat zijn na het oversteken van beek de Tongelreep het uitgestrekte stille Leenderbos, de beemden bij de Tongelreep (die daar haar originele meanderende loop heeft teruggekregen), de Groote Heide (een bosgebied), een stukje door het stroomdal van de Dommel en tot slot natuurreservaat De Malpie dat bestaat uit sfeervolle bossen en een groot heide/vennengebied. Ongeveer halverwege komt u in de buurt van dorpje Schaft langs café-restaurant Zomerhof en bijna aan het einde langs café-restaurant Venbergse Molen.
Om half negen ben ik gestart met de wandeling bij de Venbergse watermolen en om kwart voor één was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en vijftig minuten gelopen en vijfentwintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Het was zonnig weer en er stond weinig wind. De temperatuur liep daarom vrij snel op naar zo'n tien graden Celsius. Heerlijk wandelweer en een mooie wandeling.