dinsdag 27 november 2018

Erp: Het Hurkske 17 km 27-11-2018



























Bij Erp, ten zuiden van Veghel ligt een bosgebied, dat interessant is. Als je er aankomt volg je door het bos een buitengewoon net en semiverhard pad met - alweer - een nieuw systeem van paaltjes, kleurtjes, nummertjes.
Het blijkt een rolstoelpad te zijn van 5 tot 9 km, met natuur, cultuur en historische teksten onderweg. Een bijzondere aanrader. Goed bereikbaar, zelfs een bushalte bij de parkeerplaats.
Je gaat eerst de andere kant uit, zodat je het mooiste voor het laatst bewaart!
  Je steekt de weg van Erp naar Gemert over en komen in het Aa-dal. In de verte ligt Boekel en daarachter vliegen de F16s van Volkel. Je buigt af naar Erp en gaat dan langs de industriële activiteiten naar de bossen van 't Hurkske.

Je begint met de parel, het Rauwven. Er wordt hard gewerkt in het bos, zodat het in de toekomst nog mooier wordt. Dan, vanaf de Alternatieve parkeerplaats volg je het rolstoelpad. Een prachtig en gevarieerd gebied.

Ik ben vanuit Erp gestart. Om tien over half negen en om half één was ik weer terug op de parkeerplaats bij de kerk. Drie uur en vijfendertig minuten gelopen en vijftien minuten stilgestaan of gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddlede snelheid 4,4 km/uur. Het was bewolkt weer en 3 graden Celsius met weinig wind. Het bosgebied was wel de moeite waard maar de rest van de omgeving viel een beetje tegen zoals het industrieterrein en de uitgestrekte saaie landerijen. Wat moeten daar bij die boeren nog veel asbestdaken gesaneerd worden.

dinsdag 20 november 2018

Waalre: Rondje natuurlijk Waalre 20-11-2018 16 km






















Om tien over halfnegen ben ik gestart met de wandeling en om tien voor half een was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en twintig minuten gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde de loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur.
Het was maar 3 graden Celsius en er stond een koude wind, maar gelukkig had ik daar niet veel last van in de bossen. Een heel moiie wandeling. Het is droevig te zien dat veel vennetjes droog of bijna droog staan.

dinsdag 13 november 2018

Boxtel: De Kampina 13-11-2018 16 km






























Het natuurgebied van Kampina is een heidegebied met moerassige laagten waar je actieve veenvorming kan zien, zoals dit op vele plaatsen voorkwam in Nederland waarna het ontgonnen werd als turf. Het zand werd op tal van plaatsen uitgeblazen door de wind tot laagten, tot leemlagen in de bodem bereikt werden. Het water stagneerde op deze leemlagen in de bodem en er werden vennen gevormd. Het landschap is dan ook een heerlijke afwisseling van plassen en een glooiend heidelandschap en  bos aan de randen.
Om kwart over acht ben ik gestart met de wandeling en om kwart voor twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en een kwartier gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Het was ongeveer 11 graden Celsius en er stond wat wind. Bewolkt weer en een klein buitje en ook nog wat zon. Fijn wandelweer en weer een prachtige wandeling.