dinsdag 6 november 2018

Riethoven: De Volmolen 17 km 6-11-2018




















De Volmolen
Zowel aan de Riethovense, als aan de Waalrese kant stond vroeger een watermolen. In 1792 werden de watermolens verkocht aan een lakenfabrikant, waarna ze gebruikt werden om te vollen. Dat is een nabewerking van wollen stof met aarde, urine en zeep waardoor de kwaliteit sterk verbetert.
In 1879 kregen de molens hun oorspronkelijke functie van graan- en lijnoliemolen terug. In 1912 werd de lijnoliemolen afgebroken en de graanmolen grondig opgeknapt en voorzien van een stenen fundament. Na 1912 nam het gebruik van watermolens drastisch af. In mei 1940 wordt de brug over de Dommel opgeblazen, waarbij de molen grote schade oploopt. Hij wordt wel opgeknapt, maar niet veel gebruikt, raakt in verval en stort in 1962 in. In 1992 wordt de molen herbouwd en in 2000 voorzien van een generator om elektriciteit op te wekken.
We gaan achter het restaurant langs, over de camping bij de rivier de Dommel.
Na een open terrein met mooie vergezichten gaan we door een heerlijk geurend dennenbos. Vóór Riethoven gaan in noordelijke richting en kruisen we het dal van de Run
.
De Run
De Run is een beek, die ontspringt bij de Weebosch in een mooi komdal. De naam komt van het oude woord runs, dat "loop" of "stromende" betekende. De Run is een zijrivier van de Dommel. Het industriepark de Run in Veldhoven is naar deze beek vernoemd.
Achter de Stevert langs door de bossen naar Steensel, waar we even rusten.
Steensel
Steensel, sinds 1922 onder de gemeente Eersel, heeft 1440 inwoners en is een forenzendorp van Eindhoven . De naam Steensel komt voor het eerst voor in een oorkonde uit 1224, waarin ene Henricus en Marcelis als ridders van Steensel opgevoerd worden. In 1688 werd Steensel, net als Knegsel, door de Franse legerbenden geplunderd en verwoest. Steensel was in 1810 opgegaan in de gemeente Duizel en Steensel.
Steensel is een van de acht zaligheden (selligheden – plaatsnamen, eindigend op de uitgang sel van sale), net zoals Eersel, Knegsel, Duizel, Wintelre (Wèntersel), Netersel, Hulsel en Reusel (vooral VVV’s noemen Bladel als achtste, in plaats van Wintelre).
De huidige Steenselse kerktoren, een overblijfsel van de middeleeuwse St.-Luciakerk, werd gebouwd aan het einde van de 14e eeuw en bevat een van de oudste kerkklokken van de Kempen, de Luciaklok uit 1495.
Na en klein stukje dezelfde weg terug, gaan we verder achter de Sprankel en Koningshof langs door het bos naar het mooie gehucht Heers.
Dekzandruggen
De hoogteverschillen die u in het bos ziet zijn oude dekzandruggen, die gevormd zijn in de laatste ijstijd. Het vervoer van het zandstof en de korrels ging in die tijd door de wind en sneeuw. Als in het voorjaar de sneeuw dooide bereikte het zand de grond. Daardoor ontstonden de glooiingen in het landschap.
Romeinen
In de eerste en tweede eeuw na Christus is Veldhoven 'bezet' geweest door de Romeinen. Op het terrein van Koningshof zijn zeer veel vondsten uit die tijd gedaan. Zij wijzen erop dat op die plaats een complete Romeinse nederzetting moet hebben gestaan. Er is onder meer een gaaf terracotta Dianabeeldje gevonden (Diana is de godin van de jacht).
Daarna gaan we langs de Run richting Veldhoven en langs zwembad het Witven
Wit maasgrind
Op het einde van deze Nagelmekerseweg ligt fijn, veelal wit grind. Ook op de percelen rechts en links van het pad treffen we dit grind aan, met hier en daar wat grotere stenen. Het grind is hier lang geleden door de Maas naar toe gebracht vanuit de Ardennen. Het stroomgebied van de Dommel maakte indertijd deel uit van de Maasdelta.

En vervolgens weer terug naar de Volmolen om even bij te komen en na te genieten. 

Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om half één was ik weer terug op de parkeerplaats. Drieenhalf uur gelopen en een kwartier gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uue en totaal gemiddelde sneheid 4,5 km/uur. Het was niet koud (van 8 tot 16 graden Celsius) en het was mooi helder weer met weinig wind. fantastisch wandelweer. Wel een mooie wandeling, maar een beetje saai.

Geen opmerkingen: