dinsdag 10 april 2018

Groesbeek: Sint Jansberg en de Bruuk 15,5 km 10-04-2018





















































































Deze wandeling voert je door een aantal bijzondere natuurgebieden in het grensgebied van Nederland en Duitsland. De Sint-Jansberg op de Nijmeegse stuwwal staat bekend om de vele bronbeken. Op deze stuwwal staan fraaie oude loof- en naaldbossen. Behalve langs de beken leidt de wandeling je langs de meertjes op en onderaan de hellingen. In het Duitse deel van de wandeling kom je door Grafwegen en langs het bijzondere boscafé Merlijn.
Het unieke natuurgebied De Bruuk en de daarboven gelegen landjes bij de Leigraaf en Groesbeek bestaan uit blauwgrasland dat vrijwel nergens anders in Nederland voorkomt. U vindt er wilde orchideeën en vleesetende plantjes, zonnedauw.
Het fraaie gedeelte langs de meanderende Leigraaf en Groesbeek na de inkorting kan drassig zijn, met goede waterdichte schoenen is het echter goed te belopen. Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om één uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie en een half uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,9 km/uur. De temperatuur liep op van 13 graden Celsius tot 22 graden. er was een lekker zonnetje en er was weinig wind. Heerlijk weer om te wandelen. Voor het eerst dit jaar zonder jas gelopen. Het was een heel mooie wandeling.

Geen opmerkingen: