woensdag 4 april 2018

Berlicum: Wamber en Wetering 15 km 4-4-2018



















Met een start op Landgoed De Wamberg bent u direct in de juiste sfeer voor een mooie bosrijke en tevens waterrijke wandeling. Voor dat laatste accent zorgen Groote Wetering, Kleine Wetering en Wambergsche Beek.
Horeca is aanwezig. Na ongeveer 8,5km komt u bij Partycentrum De Hooghei en na een kleine 10km bij Pannenkoekenhuis Pimpernel, beide met een groot terras.
De Wamberg is een bosrijk landgoed met daarop speelhuizen, boerderijen, een tuinmanswoning en een koetshuis met een poort. Een speelhuis was in de middeleeuwen een soort mini-kasteel of slotje zonder militaire functie of permanente bewoning. Aan de oostzijde van het terrein staat een schitterend bewaard gebleven speelhuis genaamd Eikenlust, waar u verderop nog langs wandelt. Dit pand heette vroeger Nieuwe Wamberg en komt al voor in geschriften van 1370. Een paar andere aardige weetjes. Het woord 'wam' zou zijn afgeleid van 'wamen' ofwel modder doen opwellen. Op het landgoed vindt u vele spechtengaten in de bomen. Deze worden niet alleen gebruikt door de spechten zelf. Een ander vogeltje, de boomklever, kraakt vaak een leegstaand spechtenhol. Hij maakt dan wel met modder het toegangsgat kleiner, zodat rovers niet kunnen inbreken.
Je komt door Landgoed Eikenburg, vernoemd naar het voormalige gehucht dat verdwenen is ten gunste van dit bos. Kenmerkend voor deze natte bossen zijn de vele rabatten, opgehoogde zandstroken tussen greppels, waarop de bomen hun wortels min of meer droog kunnen houden.
 De Groote Wetering (ook Grote Wetering of Barrière Wetering genaamd) is een grotendeels gegraven waterloop. De lengte is ongeveer 12km. De waterloop is vermoedelijk in de dertiende eeuw gegraven door monniken uit Vinkel en werd daarom vroeger Monniksgraeve genoemd.
Om half negen ben ik met de wandeling gestart en om twaalf uur was ik weer terug. Drie uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Het was bewolkt weer en ca. 10 graden Celsius. af en toe viel er een spatje  regen, maar verder was het droog en er stond weinig wind. Weer een mooie wandeling.

Geen opmerkingen: