De prachtige landelijke omgeving van Groesbeek kan met recht 'een weldaad voor de ogen' genoemd worden. Glooiende heuvels, bedekt met diepgroene bossen die prachtige doorkijkjes bieden op wijde verten. En de uitgestrekte boomgaarden zorgen, zeker in de zomer, voor een on-Nederlands beeld. Het Groesbeeks landschap heeft zijn ontstaan te danken aan een stuwwal die in de voorlaatste ijstijd door Scandinavisch gletsjers werd opgeduwd. Ondanks de na die tijd opgetreden erosie en afvlakking heeft de stuwwal hier en daar nog een hoogte van meer dan 90 meter boven NAP.
Sint-Jansberg
Tijdens de laatste ijstijden vormden gletsjers de heuvels en dalen, waaronder de Sint-Jansberg en het Zevendal. De Sint-Jansberg staat bekend om zijn hellingbossen en prachtige uitzichten vanaf de Kiekberg (79 m) en Sint-Maartensberg (67 m). Af en toe wordt in dit gebied de ijsvogel nog waargenomen.
De Sint-Jansberg is bij uitstek een dassengebied. De das is in Nederland zeldzaam geworden. Om de das goede kansen te geven worden roggeakkers in stand gehouden en houtwallen hersteld en behouden.
De Sint-Jansberg is een natuurgebied en voormalig landgoed gelegen bij Plasmolen en Milsbeek in Noord-Limburg.
De Sint-Jansberg verbindt de Mookerheide met het Duitse Reichswald en grenst in het oosten aan de gemeente Groesbeek en wordt in het westen begrensd door de N271. Het gebied is een stuwwal ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De Jansberg is de enige plek in Nederland waar de ligging van een gletsjertong uit de Riss IJstijd is vastgesteld. Het gebied is een eindmorene en maakt deel uit van het gebied wat vroeger het Ketelwald was. Sinds 1970 is het voormalig landgoed onder beheer van Natuurmonumenten.
Bronbeek bij de Sint Jansberg
Het gebied kenmerkt zich door beboste hellingen en vele beekjes. Ook zijn er enkele moerasgebieden (De Geuldert, De Diepen en het Koningsven) aan de voet van de Jansberg. De twee hoogste hellingen zijn de Kiekberg (77 meter) en de Sint-Maartensberg (66 meter).
Enkele vlakke stukken zijn in gebruik voor de landbouw. Bij Plasmolen ligt een kleine stuwdam en staat de bovenste Plasmolen, een oude watermolen. De Jansberg is ongeveer 250 hectare groot.
Op de Jansberg zijn restanten van een Romeinse villa gevonden. Ook loopt het Pieterpad langs het gebied. Delen van het gebied zijn niet toegankelijk omdat zich daar dassenburchten bevinden. Bron: http://nl.wikipedia.org.
De Mookerheide wordt begraasd door schapen en Schotse Hooglanders. Je hebt zelfs een blik op de Maas. Sterker nog je hebt een 360 graden panorama uitzicht.
De Mookerheide of Mookerhei
Is een bos- en heidegebied ten oosten van Mook in de provincie Limburg.
Op de Mookerheide vond in 1574 de Slag op de Mookerheide plaats. Lodewijk van Nassau en Hendrik van Nassau, twee jongere broers van Willem van Oranje, vochten hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Het bosgebied tussen Nijmegen en Mook was vroeger een grote heide, die in zijn geheel de Mookerheide werd genoemd. Ter hoogte van Molenhoek is de Heumense Schans nog terug te zien in het landschap. Natuurmonumenten bezit in de Mookerheide een gebied van 235 ha.
Frederik Hendrik van Oranje verzamelde zijn troepen op de Mookerheide in 1629, om van daar uit te vertrekken naar 's-Hertogenbosch. Een paar dagen na zijn vertrek van de heide begon hij het Beleg van 's-Hertogenbosch.
Ook in de Tweede Wereldoorlog is op deze heide flink gevochten. De verschillende kraters die de heide nog rijk is, zijn kraters van bominslagen.
Het overgrote gebied is nu een enorm bosgebied. Door dit bosgebied loopt de Maaslijn, de spoorlijn van Nijmegen naar Blerick. In het bosgebied is ook de aftakking van Nijmegen naar Kleve, maar deze spoorlijn wordt niet meer gebruikt. Ook is er een vliegveld voor zweefvliegtuigen.
Het gebied zelf is een heuvellandschap, welke is ontstaan in de IJstijd. Door smeltwater is veel zand weggespoeld, waardoor het hoogteverschil goed zichtbaar is.
AIRBORNEPAD MARKET GARDEN
Op 17 september 1944 startte de operatie Market Garden, die de bevrijding zou brengen voor het zuiden van Nederland. De strategie van de Britse veldmaarschalk Montgomery steunde op twee pijlers: de verovering van acht belangrijke bruggen tussen de Belgische grens en Arnhem, waarvoor het Eerste Geallieerde Luchtlandingsleger werd ingezet, en een aanval vanuit België door grondtroepen van het Britse Tweede Leger in de richting van het IJsselmeer. De bruggen lagen bij Son, Sint-Oedenrode, Veghel, Grave, Heumen, Nijmegen, Oosterbeek en Arnhem.
Er werden in totaal 20.000 parachutisten gedropt. Met zweefvliegtuigen werden nog eens bijna 14.000 militairen ingevlogen. De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie Market Garden. Dit recreatieve wandelpad volgt de route van de bevrijdingslegers en brengt de wandelaar op plaatsen die van belang zijn geweest tijdens deze operatie. ’Zij zetten hun leven in voor onze vrijheid. Dat zij nooit worden vergeten’.
Een klein stukje nog en dan zijn we bij de Maas. Overigens is de parkeerplaats voor de Kerk een prima start plaats om deze wandeling te starten. Maar de kerk blijkt toch ook wel bijzonder te zijn. Fijn voor mij en u hangt er een plaquette tegen de muur.
PAROCHIEKERK 'St Antonius Abt’
In de dertiende eeuw werd op deze plaats een schuurkerk gebouwd, die ongeveer de breedte had van de huidige toren. In de loop van de veertiende eeuw werd een mergelstenen priesterkoor aangebouwd, in het begin van de vijftiende eeuw gevolgd door de toevoeging van kleine zijbeuken. De bakstenen toren is vermoedelijk ook in de vijftiende eeuw gebouwd.
Tijdens de Slag op de Mookerheide in 1574 en bij brandstichting door de Fransen in 1675 werd het gebouw ernstig beschadigd. In 1910 werd de kerk uitgebreid met twee grote zijbeuken en kreeg daardoor de vorm van een Grieks kruis. Toen is ook een houten gepolychromeerd gewelf aangebracht.
Bos en heide
Ooit lag er een groot oerbos op de stuwwal, maar al in de middeleeuwen was dit door houtkap en roofbouw verdwenen. Lange tijd bestond het gebied uit uitgestrekte heidevelden, totdat in de 19de eeuw de woeste gronden werden ontgonnen en omgezet in productiebos. Van de oorspronkelijke Mookerheide bleven een klein deel ten zuidoosten van Mook en enkele verspreid liggende heidegebiedjes over.
Om vijf voor half tien ben ik gestart met de wandeling en om twee uur was ik terug op de parkeerplaats. Vier uur en een kwartier gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsneheid 4,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur. Het was bewolkt en droog weer en de temperatuur liep op van 11 tot 14 graden Celsius. er stond een flinke wind, maar in de bossen merk je daar weinig van. Later klaarde het helemaal op en werd het zonnig. Een heel mooie maar vermoeiende wandeling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten