dinsdag 30 mei 2017

Rhenen: Trage Tocht 12km 30-05-2017


















We maken een échte bergwandeling. Eerst lopen we onderlangs met mooie vergezichten over de Nederrijn en de Betuwe. Dan volgt de eerste beklimming van de Grebbeberg met 200 traptreden omhoog. Het bos op de Grebbeberg bestaat voornamelijk uit eiken. Met een hoogteverschil van 50 meter hebben we nu bovenop de steilrand sensationeel uitzicht over het natuurgebied de Blauwe Kamer. De steilrand is ontstaan doordat de rivier duizenden jaren zand en grind van de stuwwal heeft weggespoeld. De Grebbeberg heeft al sinds eeuwen een strategische ligging. Dat zien we aan de ringwalburcht uit de vroege middeleeuwen. Ook in de Tweede Wereldoorlog is op deze plek zwaar gevochten. Dan steken we over naar het natuurgebied de Laarsenberg, afwisselend loof- en naaldbos, een aantal eikenhakhoutbosjes, mooie graanakkers en graften op de voormalige enggronden van Rhenen. Tot ver in de 19e eeuw waren de hellingen nog hoofdzakelijk begroeid met hei. Inmiddels is een groot deel van de Laarsenberg begroeid met bos. We wandelen door het bos en over glooiende paden tussen de velden. Op het laatste deel van de wandeling keren we weer terug naar de Grebbeberg. Eerst onderlangs met uitzicht op het Valleikanaal dat in de Nederrijn uitmondt. Nog een keer 200 trappen op en dan langs de steilrand terug richting Rhenen.

De eerste keer miste ik de afslag naar de parkeerplaats van het station. Als je dan probeert een rondje te rijden kom je weer terug over de brug. Sla je af naar links dan kun je niet meer op de weg naar de brug komen,want dat is een busbaan geworden. Door Kesteren heen en richting Rhenen volgen ga je nog verder terug om een paar kilometer verder weer  in de file op de weg naar de brug te komen. Op de parkeerplaats van het station aangekomen bemerk ik dat hij vol staat. Dan maar een stuk verder gereden de Boslandweg op om buiten de blauwe zone te geraken en daar te parkeren. Later zag ik dat er op de weg naar het water, dus over de brug meteen rechtsaf en naar het water ook parkeerplaatsen waren. Toen ik geparkeerd had kwam ik tot de ontdekking dat ik de verkeerde gps mee genomen had en dus geen gps route had. Ik dacht dan maar lopen met de beschrijving. Dat ging goed tot aan het eind van punt 2 op de Grebbeberg waar ik geen pad naar beneden vond. Ik ben toen maar over een hek geklommen naar de drukke weg toe.  Toen ben ik naar rechts gelopen. Ik dacht daar de route weer op te pikken. Ik ben toen te ver doorgelopen en ongemerkt het Valleikanaal overgestoken. Ik moest links aanhouden dacht ik, maar de weg ging steeds meer naar rechts en ik kon ook niet over het kanaal komen.  Ik was toen al buiten het gebied van mijn kaartje. Zie kaartje voor de dan gevolgde route.  Uiteindelijk heb ik twaalf kilometer gelopen en via de fietsknooppuntenbordjes ben ik toch weer terug op de Boslandweg gekomen waar mijn auto geparkeerd stond.
De temperatuur liep op van 19 graden Celsius naar 24. Het was bewolkt weer met af en toe een zonnetje. Het was evengoed een mooie route, maar het loopt toch niet prettig zonder gps.

dinsdag 23 mei 2017

Moergestel: Gessels rondje 16,5 km 23-05-2017
































Je loopt op fraaie buitenweggetjes met karakteristieke boerderijen en landhuizen, rond vennen en langs de riviertjes de Rosep, de Reusel en de Ter Braakloop. Ook kunt je volop genieten van de prachtige beuken- en eikenlanen, dennen-, sparren-, berken- en lariksbossen. De zandverstuiving 'Pierenberg' is een afwisseling in de route. En je staat even stil bij ons Maria kapelletje een van de drukst bezochte kapelletjes in Brabant.
Om tien voor half negen ben ik gestart met de wandeling en om tien over twaalf was ik weer terug op de parkeer plaats. Drie en een half uur gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Op 17-06-2014 heb ik deze wandeling eerder gelopen, maar nu heb ik hem in tegengestelde richting gelopen. En om de een of andere reden was hij 2 kilometer korter. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Het was mooi helder weer met een lekker windje en de temperatuur liep op van 18 graden Celsius naar 26 graden. Een prachtige wandeling.