De belevenissen van een pensionado. Op zoek naar een invulling voor de rest van zijn leven. Of in ieder geval voor de eerste periode van zijn pensioen.
maandag 8 mei 2017
Helenaveen: Kwakvorstocht 18 km 8-05-2017
Hier ben ik over een rottige boomstronk gestruikeld
De duizendknoop gesignaleerd. Dit is een exoot, die hier niet thuis hoort en zich razendsnel vermenigvuldigt.
De wandeltocht vanuit Helenaveen komt evenals de Scherliettocht en de Grauwveentocht door natuurgebieden ’t Molentje, Scherliet, Het Kwakvors en het peelrestant ’t Zinkske. Anders bij deze wandeltocht is het bosgebied Marisberg, in het bosgebied worden de smallere paden opgezocht. Evenals bij de andere tochten komt men een aantal keer langs een kanaal, het kanaal van Deurne en de Helenavaart. Beide kanalen zijn gegraven om de Peel te ontwateren, met als doel de turfwinning. Beide kanalen vormen samen met de verschillende natuurgebieden een aantrekkelijk gevarieerd wandelgebied. Het natuurgebied ‘t Molentje is ooit onderdeel geweest van een groot hoogveengebied, rond 1900 is het veen ontgonnen en bestond het gebied uit akkers en weilanden. Afwateringsslootjes zorgde ervoor dat het gebied niet te nat werd. In 2004 is het gebied teruggegeven aan de natuur. Het Kwakvors is een klein natuurgebied, ook hier heeft natuurontwikkeling plaatsgevonden. Het natuurgebied bestaat uit een laaggelegen graslandgebied met enkele vogelplassen, die goed te overzien zijn. Het geheel wordt omgeven door stroken nieuw aangelegd bos. De naam Kwakvors is ontleend aan een oud streekwoord voor een kikker. Het natuurgebied Scherliet is een laaggelegen gebied met enkele veenputten, het gebied is niet opengesteld. ’t Zinkske is een peelrestant, het bestaat uit een afgegraven veenvlakte, begroeid met gras en enig jong berkenbos. De naam ‘t Zinkske bevat een streekgebonden woord voor een laagte. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat zowel Neerkant als Helenaveen op een enkele meters hoge rug liggen. Het bosgebied Marisberg is het hoogste gedeelte van de Peel.
Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om één uur was ik weer terug bij de parkeerplaats van de kerk. Drie uur en drie kwartier gelopen en dertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Het was bewolkt weer, maar droog en de temperatuur ging van 7 graden Celsius naar 10 graden. Weer een mooie wandeling. De Scherliettocht en de Grauwveentocht had ik al een keer eerder gemaakt en een flink deel van de wandeling had ik toen ook gelopen, maar het blijft mooi.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten