dinsdag 11 oktober 2016

Tilburg: De Moerenburg Route 16 km 11-10-2016























De route van deze rondwandeling voert je door het stroomgebied van de Voorste Stroom tussen Tilburg en Oisterwijk. De route ontleent haar naam aan het voormalige Huis Moerenburg, dat aan het begin van de wandeling ligt. Het Huis Moerenburg is rond 1310 een van de eerste drie stenen huizen in Tilburg en maakt daarmee een belangrijk onderdeel uit van de Tilburgse geschiedenis.  Op de foto's zie je een impressie van een kunstenaar van het huis opgetrokken uit cortenstaal.De wandelroute verloopt door het westelijk deel van het Groene woud, een gebied in de stedendriehoek Tilburg, 's Hertogenbosch en Eindhoven, dat in 2005 is uitgeroepen tot Nationaal Landschap vanwege zijn unieke kwaliteiten. Het is verworden tot een natuurontwikkelingsgebied waar natuurbehoud van het historisch erfgoed en natuurontwikkeling op verantwoorde wijze wordt nagestreefd. In dit meest westelijke deel zag ik twee reeën lopen.

Vanaf Café Zomerlust wandel je langs het voormalige Huis Moerenburg en onder de A65 door om dan na oversteek van de Voorste Stroom via het buitengebied Laag Heukelom en de Oisterwijkse Hoeven het Landgoed Ter Braakloop te betreden. Dan gaat het terug naar de Voorste Stroom en de buitenwijk van Oisterwijk. Door het beekdal van de Voorste Stroom gaat de route nu westwaarts richting Laag Heukelom en vandaar over de spoorlijn van Tilburg naar Oisterwijk door de Enschotse Akkers. Over het oude pelgrimspad keer je terug naar het vertrekpunt bij Café Zomerlust.

Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart over twaalf was ik weer terug. Drie uur en een kwartier gelopen en een kwartier gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. De temperatuur liep op in de loop van de ochtend van 2 graden Celsius tot 11 graden. Het was een beetje mistig en bewolkt weer met later wat zon en weinig wind.


Geen opmerkingen: