dinsdag 26 januari 2016

Eersel: Ommetje Pannegoor 13,5 km 26-01-2016



















Om half negen ben ik gestart met de wandeling bij Restaurant en Camping TerSpegelt en om tien over half twaalf was ik weer terig op de parkeerplaats. Twee en een half uur gelopen en tien minuten stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 5,2 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,9 km/uur. Het was niet koud tussen de 8 en 10 graden Celsius en er stond weinig wind en het was bewolkt. Prima wandelweer en een leuk ommetje. Op 5 augustus vorig jaar heb ik hier ook gewandeld over de Cartier Heide en de Hapertse Heide, maar toen ben ik verder doorgewandeld tot aan  de Witrijt op de grens van België. Het was toen ontzettend druk op de Camping en het hele parkeerterrein stond vol auto's en nu stonden er maar een paar en ik ben met wandelen geen mens tegengekomen.

dinsdag 19 januari 2016

Wolfheze: Molenbeeksepad 16 km 19-01-2016
















Om negen uur ben ik met de wandeling gestart en om half één was ik weer terug op de parkeerplaats bij het station. Drie uur en een kwartier gelopen en tien minuten stil gestaan. Gemiddelde loopsnelheid 5.0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,7 km/uur. Ik dacht dat ik het spoor over moest steken om de wandeling te beginnen, maar dat was niet zo. Het gevolg was dat ik de wandeling in tegengestelde richting gelopen heb. Het was minus 7 graden Celsius bij de start van de wandeling en tegen de middag was het rond het vriespunt. Wel koud maar daartegenover stond dat het prachtig helder en zonnig weer was met niet veel wind. Ik was goed gekleed tegen de kou alleen was het lastig met fotograferen of op de kaart kijken en vandaar dat ik op een gegeven moment helemaal niet meer wist waar ik eigenlijk was tot ik tot de conclusie kwam dat ik tegen de richting in gelopen had. Even zo goed een prachtige wandeling, die ik iedereen kan aanbevelen.
n 1845 werd Station Wolfheze aangelegd, waarop het jaar erop de Wolfhezerweg werd aangelegd door baron van Brakell, die de eigenaar was van de landerijen van Groot-wolfheze en die een betere verbinding wilde voor het goederenvervoer dan de schaapsdrift die er tot dan toe liep. Deze weg werd in 1848 doorgetrokken met de Italiaanseweg. Rond het station ontstond bebouwing. In 1906 werd een stuk bosgebied van 86 hectare aangekocht door de Vereniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders (voorganger van psychiatrisch ziekenhuis) en plaatste er een gebouw, dat reeds in 1911 werd vervangen door een nieuw gebouw. In hetzelfde jaar werd een tehuis voor alleenstaande blinden gebouwd aan noordzijde van de spoorweg. De dorpsbevolking bestond toen alleen uit verplegenden en enkele zakenlieden. In oktober 1917 werd een kamp voor Duitse krijgsgevangenen ingericht tegenover blindeninstituut Schilt. De huidige Duitsekampweg herinnert hier nog aan. Vanaf ongeveer 1920 kwamen er ook andere mensen naar Wolfheze, waardoor het dorp uitgroeide met boerderijen en bungalows. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden grootscheepse luchtlandingen plaats in de buurt van het ziekenhuis in het kader van operatie Market Garden. Engelse bommenwerpers bombardeerden daarbij de gebouwen van het ziekenhuis waarbij 55 doden vielen. Na het einde van de oorlog in 1945 werd het ziekenhuis opnieuw opgebouwd. Nog altijd zorgt de instelling voor veel banen in het dorp.
De Molenbeek is een beek die bij Renkum in deNederrijn stroomt. In de volksmond wordt de beek ook wel Renkumse beek genoemd.
De Molenbeek ontspringt ten noorden van de spoorbaan Utrecht - Arnhem (halverwege Ede en Wolfheze) en net ten oosten van de kruising van de spoorbaan met de A12. Stroomafwaarts wordt de beek ook diverse sprengen gevoed. Het beekdal van de Molenbeek ligt in een laagte tussen stuwwallen op de Zuid-Veluwe. De oostelijke stuwwal loopt vanaf Wageningen via Ede naar Lunteren, de westelijke wal loopt ten oosten van Heelsum via Arnhem langs de IJsselvallei naar het noorden. De linkertak is een westelijk smeltwaterdal, dat uiteindelijk doorloopt tot aan de Kreelse Plas. De rechtertak is eveneens een smeltwaterdal dat doorloopt tot een gebied westelijk van de Imbosch.
De Wodanseiken langs de Wolfhezerbeek ten zuiden van het dorp Wolfheze in de provincie Gelderland behoren tot de bekendste bomen van Nederland. De eiken zijn niet bijzonder groot, maar wel oud; schattingen variëren van 400 - 600 jaar.

dinsdag 12 januari 2016

Ulvenhout: Ulvenhoutsbos en St. Annabos en Princenbosch 17,5 km 12-01-2016


















Om negen uur ben ik gestart vanaf de parkeerplaats en om tien voor één was ik weer terug. Drie en een half uur gelopen en twintig minuten stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. Het regende, maar niet zo hard en af en toe was het droog. Net toen het hard begon te regenen en ik mijn regenbroek aan wilde trekken hield het weer op met hard regenen. Om elf uur was het eindelijk echt droog. Het was in het bos erg baggerig. Best wel een mooi bos met verschillende landgoederen zoals landgoed Valkenburg en Anneville.  Bij het bruggetje was ik het pad kwijt. Ik liep een eind door het bos maar ik kwam al snel tot de conclusie dat in niet verder kon. Ik was ingesloten door water en prikkeldraad. toen ben ik maar weer een stuk terug gegaan. Ik moet deze wandeling nog maar een keer overdoen bij droog en zonnig weer. De temperatuur was ongeveer 6 graden Celsius.