woensdag 30 oktober 2013

Gemert en Handel: 30-10-2013 18 km







































Om 9 uur ben ik gestart met de wandeling en om één uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en 35 minuten gelopen en 25 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. Het was een prachtige zonnige dag en de temperatuur liep op van 5 graden Celsius tot 13 graden. Het oude centrum van Gemert is aardig en het kasteel bijzonder en vooral de geschiedenis van Gemert. Gemert is van 1200 tot aan 1794 een zelfstandige heerlijkheid in in Heilige Roomse Rijk geweest. Door de Fransen werd het verkocht aan de Bataafse Republiek.

Ontstaan als leen van Brabant werd Gemert uiteindelijk een rijksvrij bezit van de Duitse Orde.
 Een van de leden van het heersende geslacht, Rutger van Gemert trad rond 1220 toe tot de Duitse Orde en schonk zijn bezit aan de Orde. Het gezag over de heerlijkheid werd nu gedeeld door de heer van Gemert en de commandeur van de Duitse Orde.

Op 5 januari 1800 werd Gemert - tegelijk met andere gebieden in het Brabantse - bij verdrag door Frankrijk verkocht aan de Bataafse Republiek.  De betreffende gebieden werden door de Bataafse Republiek bestuurd onder de naam Gecedeerde Landen.
De Gecedeerde Landen werden op 26 september 1805 toegevoegd aan het Departemen Bataafs Brabant van het Bataafs Gemenebest. Na de oprichting van het koninkrijk Holland in 1806 werd bij wet van 13 april 1807 het departement Brabant ingesteld als opvolger van het departement Bataafs Brabant.

Ook de bedevaartsplaats Handel is bijzonder en de moeite van een bezoekje waard. Toch weer een aardige wandeling.


dinsdag 22 oktober 2013

Bergeijkse Barrièr 22-10-2013 20 km








































Om tien over negen ben ik met de wandeling gestart en om tien voor twee was ik weer terug op de parkeerplaats. 4 uur en vijf minuten gelopen en 35 minuten gerust. gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,4 km/uur.
De Plateaux en het Hageven vormen een internationaal natuurgebied  van de Nederlands Vereniging Natuurmonumenten en het Vlaamse Natuurpunt. Van dit gebied ligt ruim 350 ha in de Nederlandse gemeenten Bergeijk en Valkenswaard. Daarnaast ligt nog meer dan 150 ha in de Belgische gemeenten Neerpelt en Lommel.
De Plateaux bestaan voor een deel uit vloeiweiden langs de Dommel,die met populieren beplant zijn. Deze vloeiweiden zijn vanaf 1847 aangelegd. Ze werden bevloeid met kalkrijk water uit het Kempens Kanaal en gebruikt als hooiland. Het hooi werd per schip afgevoerd door een kanaal van 3 km lengte, met daarover de hoge brug, om de hoog beladen schepen te kunnen laten passeren, en een sluisje om het verval van 3 meter te overbruggen. Op de hogere delen staat naaldbos en heide.
Bij het bezoekers centrum was het restaurant gesloten. Via Achterste Brug en Voorste Brug in Nedeland kwam ik bij de idyllische picknickplaats, waar ik mijn boterhammen opgegeten heb. Via viskwekerij de Liskes kwam ik weer terug bij het startpunt. Het werd in de loop van de dag 22 graden Celsius. Het was prachtig zonnig en helder weer. Een fijne wandeling.