woensdag 25 september 2013

Nat Nijnsel 25-09-2013 16 km


































Om kwart over negen ben ik gestart en om één uur was ik weer terug bij de parkeerplaats van de Vresselse Hut. Drie uur en 20 minuten gelopen en 25 minuten stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur. De wandeling ging eerst door het Vresselsbos en langs de kleiputten. Dan langs de Moerkuilen en de Dommelbeemden en verder langs de Dommel. Een verrassend mooie wandeling met veel natuur en toch ook wel veel mais. Ik las wel dat ze op een aantal stukken weer korenveldjes gaan maken. Wat is het toch jammer dat al die boeren allen nog maar mais verbouwen. Het was mooi weer. Ongeveer 20 graden Celsius en geen wind. Vandaar dat de mist hier en daar nog wat bleef hangen. Het is niet goed te zien, maar de paddestoelen op de laatste foto zijn wel 30 centimeter hoog en 30 centimeter breed. Echt ongelooflijk. Verder is er een foto van wilde hop. Ik heb onderweg ook een fazant gezien.

vrijdag 20 september 2013

Schaijk: De Maashorst 20-09-2013 19,5 km



















Om 9 uur ben ik gestart met de wandeling en om half twee was ik weer terug op de parkeerplaats. 4 uur gelopen en een half uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,4 km/uur. Het was ca. 14 graden Celsius en bewolkt met drie keer een regenbui. Maar die buien duurden niet lang. 
De Maashorst meet ongeveer 2400 ha waarvanStaatbosbeheer 569 ha in bezit heeft. De kern van het gebied wordt gevormd door de Schaijkse Heide, een droog heidegebied dat in de jaren '30 van de 20e eeuw grotendeels met naaldbos is beplant. Daar hebben ook een aantal landbouwontginningen plaatsgevonden. Een aantal andere bosgebieden, zoals Slabroek en Udenoord sluit daarbij aan en vormt samen een hoefijzer-achtig, min of meer aaneengesloten gebied. Het centrum van het gebied wordt gevormd door een dun bewoond vrij open landbouwgebied zonder doorgaande verharde wegen. Het Staatsbosbeheer heeft hier veel grond verworven om het gebied aaneen te smeden tot een rustige en recreatief aantrekkelijke natuurzone. Hier ligt o.a. het begrazingsgebied de Brobbelbies, waar voedselrijke bodems moesten worden verschraald en het bos moest meer afwisseling krijgen. Ook werd een begrazingsbeheer ingesteld met Schotse Hooglandrunderen en IJslandse pony's.In de toekomst (rond 2050) hoopt men, op een enclave rond het gehucht Slabroek na, een zodanig goed aaneengesloten gebied te kunnen vormen, dat het als geheel kan worden ingerasterd. Het kan dan als leefgebied gaan dienen voor soorten als edelhert, moeflon en wild zwijn.
Ik ben een paar fietsers tegengekomen en drie wandelaars met hond. Dat die honden aangelijnd moeten zijn in het afgerasterde natuurgebied daar trekken de  eigenaars zich niets van aan. Net voordat die onaangelijnde hond in het gebied kwam zag ik er nog een hert wegrennen.
Een heel mooi gebied om te wandelen en je komt er bijna geen mens tegen.

o