dinsdag 17 december 2013

Diessen: een rondwandeling 17-12-2013 16 km



 De kerk van Hilvarenbeek in de verte


 Het Spruitenstroompje








 De kerk van Biest-Houtakker




 Het Wilhelminakanaal

 De Reusel

 Een nieuw bord?










 Hier en daar een veld waar de mais niet vanaf gehaald kon worden
 Diessen in de verte




 De Visvijver




 Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om half één was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en een kwartier gelopen en een kwartier gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,6 km/uur.
Vandaag heb ik rondom Diessen een dorp in de gemeente Hilvarenbeek gewandeld. Langs Diessen stroomt de Reusel en het Spruitenstroompje. Eerst ben ik door het landgoed Annanina's Rust gelopen  (een bos met heel veel ondergroei van rododendron en hulst) en toenkwam ik langs het Spruitenstroompje. Dat gaat onder het Wilhelminakanaal door en even verder naar het oosten stroomt de Reusel onder het kanaal  door. Daar tussen ligt de Gemeynt van Biest- Houtakker. Terug ben ik een een stuk in de buurt van en langs de Reusel gelopen. Hier heeft men veel nieuwe natuur gemaakt.
De Reusel. Zij ontspringt ten zuid-westen van het dorp Reusel, op het hoger gelegen Massief van Brabant, en stroomt door het Landgoed De Utrecht en vervolgens langs Baarschot en Diessen onder het Wilhelminakanaal door naar Moergestel, waarna zij net ten zuiden van Oisterwijk overgaat in de Achterste Stroom. Beken die in de Reusel uitmonden zijn de Belevensche Loop, Hoevensche Loopje, Rouwenbochtloop, Raamloop (soms Raamsloop, in de Utrecht) en het Spruitenstroompje (ten zuiden van Moergestel).

Het was bewolkt weer en 5 graden Celsius en weinig of geen wind. Het was een heel mooie wandeling. Ik heb dit jaar 600 kilometer gewandeld.

dinsdag 10 december 2013

Hilvarenbeek: De grote Trek 10-12-2013 18 km







 Zo zien de paden eruit











 Zicht op Hilvarenbeek





 Terug bij Safari Camp Beekse Bergen
Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om één uur was ik weer terug bij de parkeerplaats.
Drie uur en 35 minuten gelopen en 25 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,6 km/uur. De wandeling wordt grote trek genoemd omdat de start bij het Safaripark in de Beekse Bergen. Na een paar honderd meter zag ik een ree het pad oversteken. Een eind verderop in het bos zag ik een eekhoorn. Verder nog een kwartel, ganzen, paarden, schapen en koeien, maar wildsporen heb ik niet gezien. In de beschrijving van de wandeling staat dat je daarop moet letten. Ik had het onderweg vooral druk met het letten op de met water volgelopen diepe sporen van tractoren op het pad.  De wandeltocht ging voor een groot deel door het landgoed Gorp en Roovert. Een flink deel ervan volgde ik de Leij, een riviertje dat door dit landgoed meandert. De temperatuur was om negen uur nog nul gaden Celsius en om één uur was het 7 graden. Het was een prachtige dag met wat mist en later veel zonneschijn en een helder blauwe hemel. Een mooie wandeling met veel drassige paden.