De Grebbeberg vormt het abrupte einde van de Utrechtse Heuvelrug. Met een hoogteverschil van ruim 50 meter biedt de berg een spectaculair uitzicht over de Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe. De Grebbeberg vormt samen met de Blauwe Kamer één natuurgebied. Veel planten en dieren profiteren van de combinatie van hoog en laag, droog en nat, voedselarm en voedselrijk.
Het bos op de Grebbeberg bestaat voornamelijk uit eiken. Er groeien typische bosplanten als salomonszegel, vingerhoedskruid en adelaarsvaren. Langs de steile helling van berg naar rivier groeit sleedoorn, hazelaar en marjolein. De steilrand is ontstaan doordat de rivier duizenden jaren zand en grind van de stuwwal heeft weggespoeld. De provincie Utrecht heeft de steilrand aangewezen als aardkundig monument.
De Grebbeberg heeft al sinds de prehistorie een strategische ligging. Een tastbaar bewijs is de ringwal(burcht) uit de vroege middeleeuwen. Ook in de Tweede Wereldoorlog is op deze plek zwaar gevochten.
De Grebbeberg maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Dan via een flinke klim de Grebbeberg op. Op de hoogste heuveltop de Koningstafel hadden we een mooi uitzicht op de "Blauwe Kamer" een natuurgebied langs de Rijn in de uiterwaarden. Via een steile trap kwamen we weer beneden en we gingen daarna over de Grebbedijk naar de "Blauwe Kamer". Daar hebben we in het restaurant een kopje koffie gedronken. Dit restaurant lag vlakbij het pontje over de Rijn naar Pannerden. Dan weer terug over de Grebbedijk naar de voet van de Grebbeberg en verder met onze tocht om de berg heen. Aan deze kant waren mooie vergezichten. Even verder hebben we op een balk gezeten onze boterhammen opgegeten. Het was bewolkt weer met af en toe een klein beetje zon en ongeveer 18 graden Celsius. Heerlijk wandelweer en een fijne wandeling.
2 opmerkingen:
Het pontje bij de Blauwe Kamer gaat naar Opheusden (gem. Neder-Betuwe). Zeer late reactie wellicht maar zag dit bij het surfen. Groeten.
Een reactie posten