woensdag 17 oktober 2012

Reusel : De Moeren 14km 17-10-2012












Om kwart voor twaalf zijn Cor en ik gestart met de wandeling en om drie uur waren we weer terug. Drie uur gelopen en een kwartier gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Bij de brandtoren was het een drukte van belang. Grote groepen jongeren waren daar aan het abseilen uit de toren en aan 't klimmen op kabels in de bomen.  Door het bos liepen we naar de Grote Cirkel. Deze werd helemaal van bomen ontdaan. Vlak bij het einde van de wandeling was ook nog een kleine cirkel rondom een ven. Dan liepen we een stukje door het veld met vele megastallen tot de Postelse dijk en daarna kwamen we in het gebied van de Moeren. Er stonden overal veel paddenstoelen en ook vliegenzwammen. We zijn bijna helemaal om het gebied heen gelopen, want het was niet toegankelijk, waarschijnlijk omdat het er te drassig en gevaarlijk is. Het is wel een ruig gebied, maar omdat het nogal bewolkt was, was het ook een beetje somber gebied. Het ligt helemaal in een uithoek van Nederland aan de grens met België.

De Reuselse Moeren is een natuurgebied ten zuiden van het Nederlandse dorp Reusel, dat grenst aan België. Het gebied is 152 hectare groot en eigendom van Staatsbosbeheer.

Ontstaan

De Reuselse Moeren is het overblijfsel van een grotendeels afgegraven hoogveengebied aan weerszijden van de huidige rijksgrens. Dit is ontstaan door de ligging op een vlakke waterscheiding, waar het water moeilijk kon afstromen. Er zijn nog sporen van de betrekkelijk kleinschalig verlopen vervening terug te vinden.
De Vaartloop, eens gegraven ter afwatering van het veen, is tegenwoordig voorzien van een aantal stuwen. Aldus wordt het water vastgehouden waardoor het grondwaterpeil niet te laag wordt.
Naast verdroogde veenresten bevindt zich hier vochtige heide, droog naaldbos en spontaan berkenbos. Opvallend zijn de omvangrijke gagelstruwelen in dit gebied. In het hoogveen bevindt zich kleine veenbes, lavendelhei, beenbreek, klokjesgentiaan en veenmossen, alsmede kleine zonnedauw.
De broedvogels omvatten blauwborst, sprinkhaanrietzanger, geoorde fuut, roodborsttapuit en grasmus. De gladde slang en de heikikker zijn er te vinden. Er bevinden zich onder meer de vlindersoorten gentiaanblauwtje, bont dikkopje, kommavlinder en groentje.

Om Eén uur hebben we onze boterhammen opgegeten op een bankje in de Moeren.
Het was gelukkig droog en niet koud (ca. 16 graden Celsius). Al met al een aardige wandeling.

Geen opmerkingen: