vrijdag 29 juni 2012

Boxtel: Kampina 26-06-2012 17 km





































Om tien over negen ben ik vanaf station Boxtel gestart met de wandeling en om vijf over één was ik op het station van Oisterwijk. Ik zag de trein net voor mijn neus wegrijden. Drie uur en 25 minuten gelopen en 30 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur.
Een klein stukje lopen en je bent al buiten de bebouwing en een eindje verder komt dan de Kampina.
De Kampina
De Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen liggen in een overgangsgebied van droge, arme zandruggen en vochtige, voedselrijke beekdalen. De oostelijke Kampina bestaat uit bossen en reliëfrijke heidevelden met daarin tientallen vennen en drassige laagten. De oude, grove dennenbossen die rond de eeuwwisseling op de hei aangeplant, worden door Natuurmonumenten langzamer-hand omgevormd tot veel natuurlijkere loofbossen. Zowel De Kampina als de Oisterwijkse bossen en vennen zijn opgenomen in Natura 2000, een Europees netwerk van natuurgebieden, die extra bescherming krijgen, omdat
bijzondere planten of diersoorten voorkomen.
Het is echt een prachtig gebied en dit is dan ook een van de mooiste zo niet de mooiste wandeling in Noord-Brabant. Het weer was goed ca. 20 graden Celsius met wat wind en een lekker zonnetje. Prima wandelweer. Ongeveer halverwege de Kampina stonden er in een bocht zo'n twintig paarden op het pad waar ik over moest. Ik heb toen maar een stuk dwars over de heide gelopen om de bocht af te snijden. Om kwart voor twaalf heb ik gezeten op een bankje bij het Klein Aderven mijn boterhammen opgegeten. Even verder heb ik bij boshuis Venkraai nog een kopje koffie gedronken. Midden op het pad zat ergens een  konijntje. Ik stond stil en het bleef gewoon zitten, maar toen ik een foto wou nemen sprong het vlug in de struiken. Een echte aanrader deze wandeling.


dinsdag 19 juni 2012

Rosmalen: De Groote Wetering 19-06-2012 16 km















Ik ben om tien over negen gestart met de wandeling vanaf station Rosmalen en om kwart voor één was ik weer terug. Drie uur en een kwartier gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. Het was ca. 18 graden en zonnig met af en toe wat sluierbewolking. Prima weer om te wandelen. De eerste 7 kilometer tot over de snelweg waren niet erg geweldig. Veel bebouwing en nogal een rommelige omgeving. De rest van de wandeling door de bossen en langs de Wetering was wel beter maar ook niet echt bijzonder. Grote stukken van de bospaden stonden onderwater. Veel mais links en rechts in een verder wel fraai coulisselandschap. Gelukkig stond de mais nog niet erg hoog. Het stuk langs de Wetering was wel fraai op sommige plaatsen waar langs de randen wat natuur te bespeuren was met wat hooiveldjes en ouderwetse hooibergen.

woensdag 13 juni 2012

Baarschot: Dwars dur den Hertgang 13-06-2012 15 km






 De Coevoirt (doorwaadbare voirde)











 De vijf dorpsgrenzen bij elkaar. Hoge en Lage Mierden, Bladel, Westelbeers, Middelbeers en Oostelbeers, Diessen en Hilvarenbeek grensden hier aan elkaar.







Om half tien ben ik gestart bij restaurant d'Ouwe Brouwerij en om tien over één was ik weer terug. Drie uur gelopen en veertig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Het was de hele dag bewolkt weer. Af en toe dreigde het zonnetje er even door te komen. Het was ca. 18 graden Celsius. Prima weer om te wandelen. De wandeling door het beekdal van de Hertgang met de sterk meanderende Reusel was heel apart. Daarna ging ik over de Dunse bergen, een langgerekte zandverstuiving in het gehucht Dun. Daarna kwam ik aan bij herberg de Bokkenrijder. Daar heb ik een kopje koffie gedronken. Er zat daar wel veel volk. Verder ben ik onderweg niet zoveel mensen tegen gekomen. Zo'n twintigtal fietsers en acht of tien wandelaars. Vanaf de Bokkenrijder ging het richting het ven de Flaes en naar de Flaestoren. Om de toren te beklimmen moest je een Euro betalen om door het draaihek te komen. Die euro had ik niet wel vijf munten van 20 cent maar dat werkte niet en ik kreeg ze ook niet terug. Jammer dat dat in het krenterige Brabant zo moet. Vandaar naar het ven het Goor en vervolgens langs de rand van de Spreeuwelsche heide (bosgebied) terug naar Baarschot. Aan deze bosrand heb ik gezeten op een rioolbuis mijn boterhammen opgegeten. Het was weer een prachtige wandeling. Volgens On Route de wandeling van het jaar 2011.