donderdag 28 juli 2011

Geldermalsen: Betuwehart 27-07-2011 19,5 km

























Cor en ik zijn om tien voor tien vertrokken vanaf station Geldermalsen vertrokken en om vijf over drie waren we weer terug. We hebben 4 uur en een kwartier gelopen en een uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. Het eerste stuk ging over grasdijken met tamelijk lang gras. Dat was wel vermoeiend. Daarna een stuk langs de weg en vervolgens weer over een graspad langs een paar meertjes. Daarna kwamen we in Buren waar we een kopje koffie gedronken hebben en even rondgekeken hebben in dit leuke stadje. Op de terugweg kwamen we langs veel appel en peren boomgaarden en het laatste stuk ging langs de Linge. We hebben gezeten op een grote kastanje stronk langs de Linge onze boterhammen opgegeten.  Deze stronk was van een boom, die was aangetast door de tonderzwam.
Tonderzwammen kunnen goed tegen droogte. Brokken van hun verdroogde binnenste werden vroeger gebruikt als tondels in de tondeldoos. Tonderzwam is kurkachtig, vat gemakkelijk vlam en blijft lang doorsmeulen. Smeulend kon men het in de tondeldoos meenemen, om bij een volgende rustpauze een nieuw vuurtje mee aan te steken.
  • Tonderzwam  (Koos Dijksterhuis)
    Tonderzwam
In Nederland kwamen tonderzwammen lange tijd niet of hooguit sporadisch voor. Ze leven namelijk van zieke bomen. Hun zwamvlok doorweeft de stervende boomstam van berk of beuk. Populier, eik en linde zijn soms ook stamvader. Bomen met tonderzwammen gaan eraan. Ze waren al ziek en zwak, want gezonde bomen zouden beginnende schimmels bestrijden met desinfecterende stofjes. Jarenlang was er nauwelijks dood hout in Nederland. Dode bomen werden meteen opgeruimd. In het bos waren zelfs geen oude bomen. Er moest altijd verjongd worden. Sinds de jaren zeventig laten Staats- en andere bosbeheerders de bossen ouder worden en mogen bomen zelfs doodgaan, omvallen en wegrotten. De tonderzwam is in die tijd algemeen geworden.
We gingen verder over de Lingedijk in Geldermalsen. De Linge had daar flinke uiterwaarden, maar omdat een flink gedeelte van die uiterwaarden bebouwd waren was van de Linge jammer genoeg niets meer te zien. In Geldermalsen hebben we nog een kopje thee gedronken en het laatste stukje ging weer langs de Linge naar het station. Ik was nog net op tijd om de trein te halen. Na het inchecken met mij OV-chipkaart is er kennelijk wat fout gegaan want toen ik tussen Den Bosch en Best gecontroleerd werd was ik mijn voordeelurenkaart kwijt. Gelukkig kreeg ik van de conducteur tot Best de tijd om hem te zoeken, maar ik heb hem nooit meer gevonden. Het was redelijk mooi weer ongeveer 25 graden Celsius met af en toe een spettertje regen waar je niet echt nat van werd. Al met al een aardige wandeling.

Geen opmerkingen: