vrijdag 17 augustus 2007

Wandelen van Gorcum naar Leerdam







Op dinsdag 9-05-2007 Wandelden Cor en ik van Gorinchem naar Leerdam.



Het was die dag bewolkt met af en toe een zonnetje. Het was onze eerste wandeling van een reeks wandelingen die we gepland hadden eenmaal in de maand te gaan maken.



De 21 km lange wandeling heet "Fort Vuren". Deze naam is ontleend aan een Fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort moest de sluizen voor en achter het fort en de nabij gelegen rivier de Waal beschermen. Gorcum een hoger gelegen plaats op de plek waar de Linge in de Merwede uitmondt was een plaats waar vissers en boeren woonden. Aan de overkant van de Waal, die ter hoogte van Gorcum de Merwede heet ligt slot Loevenstijn waar Hugo de Groot gevangen gezeten heeft. Hij is daar verstopt in een boekenkist ontsnapt. In fort Vuren hebben we een kopje koffie gedronken. Je kon er ook overnachten. Nadat we een eindje langs de rivier gelopen hadden kwamen we bij een gemaal waar een onderhoudsmonteur aan het werk was. de monteur nodigde ons uit om even binnen in het gemaal te komen kijken. Er stonden grote elektrische motoren voor het aandrijven ven de pompen. Ook stonden er nog dieselmotoren, die vroeger voor de aandrijving van de pompen waren gebruikt. Het was leuk om zo'n gemaal eens van binnen te zien. In het Lingebos waar we doorheen gingen hebben we een broodje gegeten.
Om 4 uur konden we net de trein in Leerdam halen. Het was een prachtige afwisselende wandeling. Met veel water, vergezichten en dijken met het bloeiende fluitekruit.

Geen opmerkingen: