vrijdag 17 augustus 2007

De Heiligenbergerbeek route

Wandeling van Woudenberg naar Amersfoort op 22-05-2007 Ik was een uur te laat bij het station van Amersfoort omdat ik onderweg verschillende keren met de auto in de file stond.
We (Cor en ik) hebben daarom niet de hele wandeling gelopen maar we zijn 3 km eerder uit de bus naar Woudenberg gestapt. Het was een bewolkte dag maar het is wel droog gebleven. Veel bos en mooie bossen maar wel weinig vergezichten. Ik denk dat we dat stuk, wat langs het kanaal loopt, toch wel gemist hebben.

Van Maastricht naar Eijsden. Het Savelsbos

Posted by Picasa
Posted by Picasa

Wandelen van Maastricht naarEijsden




Dit is een wandelroute van 22 km.


De 10e juli 2007 vertrokken we (Cor en ik) om kwart over tien vanaf station Maastricht en om vier uur waren we in Eijsden. Van Maastricht liepen we naar Cadier en Keer op een mooi wandelpad langs verschillende mergelgroeven. Het was een mooie frisse zonnige dag en toen we in Eijsden op de bus stapten om terug naar Maastricht te gaan begon het te regenen. In Cadier en Keer dronken we koffie met een appelflap erbij. Dat alles voor slechts 4 Euro en 20 cent. Om de hoek bij de bakker was een mooie oude vierkantshoeve.

Ik was hier eerder al eens met de fiets geweest toen we (Greet en ik) langs de oostgrens van Nederland fietsten. We liepen eerst door de velden met af en toe hoogstamfruitbomen, appels en kersenbomen. We passeerden ook verschillende kruisen langs de weg met teksten erop zoals "Iech wies datste koamps" en"Zuus dich Mich neet stoën? Wat heb Ich daan gedoën?" Een groot stuk van de wandeling ging door het "Savelsbos". Dit is een hellingbos en een beschermd natuurgebied. Voor dat we het bos in gingen aten we een boterhammetje op een bankje gezeten met uitzicht op een wegkruis (zie boven). Het was een schitterende wandeling.

Wandelen van Gorcum naar Leerdam







Op dinsdag 9-05-2007 Wandelden Cor en ik van Gorinchem naar Leerdam.



Het was die dag bewolkt met af en toe een zonnetje. Het was onze eerste wandeling van een reeks wandelingen die we gepland hadden eenmaal in de maand te gaan maken.



De 21 km lange wandeling heet "Fort Vuren". Deze naam is ontleend aan een Fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort moest de sluizen voor en achter het fort en de nabij gelegen rivier de Waal beschermen. Gorcum een hoger gelegen plaats op de plek waar de Linge in de Merwede uitmondt was een plaats waar vissers en boeren woonden. Aan de overkant van de Waal, die ter hoogte van Gorcum de Merwede heet ligt slot Loevenstijn waar Hugo de Groot gevangen gezeten heeft. Hij is daar verstopt in een boekenkist ontsnapt. In fort Vuren hebben we een kopje koffie gedronken. Je kon er ook overnachten. Nadat we een eindje langs de rivier gelopen hadden kwamen we bij een gemaal waar een onderhoudsmonteur aan het werk was. de monteur nodigde ons uit om even binnen in het gemaal te komen kijken. Er stonden grote elektrische motoren voor het aandrijven ven de pompen. Ook stonden er nog dieselmotoren, die vroeger voor de aandrijving van de pompen waren gebruikt. Het was leuk om zo'n gemaal eens van binnen te zien. In het Lingebos waar we doorheen gingen hebben we een broodje gegeten.
Om 4 uur konden we net de trein in Leerdam halen. Het was een prachtige afwisselende wandeling. Met veel water, vergezichten en dijken met het bloeiende fluitekruit.

vrijdag 10 augustus 2007

Wandelen van Wolfheze naar Lunteren

Op woensdag 8 augustus 2007 hadden Cor (mijn broer) en ik afgesproken te gaan wandelen van Wolfheze naar Lunteren.
Om half acht ben ik van huis weggereden en om half negen was ik in Wolfheze. Het was vanwege de vakantie periode tamelijk rustig op de weg. Er waren geen files.
Om kwart over negen kwam Cor aan per trein op het station aan. Ik stond net een kaartje van Lunteren naar Wolfheze bij de automaat te kopen toen hij aankwam. Hij liep meteen door het station heen en stond aan de voorkant van het station op mij te wachten en ik stond aan de achterkant. We hadden elkaar niet gezien. Even later kwam Cor om het station heen gelopen en toen zag hij mij bij de automaat staan.
De wandeling heeft een lengte van 22 kilometer. Je loopt bij Wolfheze direct het bos in en bent dan in de natuur en in Lunteren bij het station kom je het bos weer uit.
Onderweg kom je ook door verschillende heide gebieden (zie ook de foto's). Omdat we er in augustus waren was de heide al prachtig in bloei. Ook kwamen we door een stuifzand gebied.
Om half elf, dus rond koffietijd, passeerden we het restaurant "De Planken Wambuis" . Hier hebben we even uitgerust en een kopje koffie gedronken. Om één uur waren we bij een heideveldje grenzend aan een weide. Er staat een bankje, dat we benutten om van het uitzicht te genieten en om ons brood op te eten. Er zijn onderweg twee of drie mooie uitzichtplekken, maar ook tijdens de wandeling kun je van prachtige vergezichten genieten. Vlak bij Lunteren in het buurtbos staat een hoge uitzichttoren. Die hebben we niet beklommen. Om 3 uur kwamen we op het station van Lunteren aan. Cor ging richting Amersfoort en ik richting Ede-Wageningen om daar over te stappen naar Wolfheze. Dom genoeg stapte ik in Ede al uit en moest toen een half uur wachten op de volgende trein. De autorit naar huis ging weer voorspoedig en om half zes was ik weer thuis.

De laatste loodjes naar Lunteren

Posted by Picasa
Posted by Picasa

Wandelen van Wolfheze naar Lunteren




Posted by Picasa