dinsdag 17 mei 2022

Woudrichen: Munnikenland 14 km 17-05 2022


































































Je wandelt door en rond het Munnikenland. Dit gebied werd in 1264 ter ontwikkeling aan de monniken van Villers gegeven en is jarenlang een agrarisch gebied geweest van circa 700 hectare met twee boerderijen. Er waren veel overstromingen. In 2016 is het project Ruimte voor de Rivier afgerond en nu is het een open landschap waar het water van de Waal alle ruimte heeft gekregen. Daardoor is tevens een nieuw natuurgebied ontstaan waar grote grazers vrij rondlopen.
Je gaat eerst een stukje door het land rond Slot Loevestein om daarna over te varen. Nadat je weer voet aan wal hebt gezet gaat de wandeling door het oude vestingstadje Woudrichem. Je loopt over de oude verdedigingswallen met de Gevangenpoort en via de Hoogstraat - met de oudste huizen van Woudrichem - verlaat je het stadje. In het Brabantse land wandel je dan vlak langs de Afgedamde Maas met uitzicht op het Munnikenland. Terug in Gelderland kom je over een oude dijk. Daarna duik je het nieuw ingerichte gebied in en struint er dwars doorheen. Je kunt de wandeling afsluiten met een bezoek aan Slot Loevestein.

Om kwart over acht ben ik gestart met de wandeling en om kwart over twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en een uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,5 km/uur. Ik ben in woudrichem gestart en niet bij slot Loevenstein.Tot tien uur spetterde het en daarna bleef het droog en later ging de zon ook nog schijnen. De temperatuur liep op van 16 tot 22 graden Celsius. Dit is echt een prachtige wandeling met mooie natuur en schitterende uitzichten en ook nog een mooi oud stadje. Er stonden nog huizen uit zestien honderd. Jacoba van Beieren  ben ik tegen ook gekomen en een vrouw met een kat op haar rugzak. Hoe bijzonder is dat. Vlak voor de voetveer zag ik nog een haas in het veld rennen. En de koeien waren zo vriendelijk om voor mij opzij te gaan.

1 opmerking:

Tiny zei

Haha Peter, mooie foto's en wandeling.. Daar is het zeker mooi, vorig jaar hebben we er in de buurt gekampeerd !
Groetjes van Johan en Tiny