dinsdag 9 maart 2021

Giersbergen: over boeren, Bos en Bergen 12,5 km 9-03-2021


























Dit zijn holen van een dassenburcht


















Het boerengehucht Giersbergen ligt aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen. Dit glooiende landschap ontstond in de ijstijd, raakte begroeid met oerbos en heide, maar verloor zijn beschermende laag door te intensief boeren. De gevolgen waren groot: de wind begon het zand te verstuiven. Akkers, graslanden en zelfs hele nederzettingen raakten bedolven onder het zand. Maar Giersbergen hield de kop boven het zand. Hoe dat is gelukt, ontdek je tijdens deze route.

In Giersbergen slaagde men er wel in de ziedende zandstormen te beteugelen. In de buurtschap waar nu de koffie bruin en het bier blond is, stond destijds een uithof van de abdij Ter Kameren bij Brussel. Dit landbouwbedrijf was bedoeld om de nonnen van levensonderhoud te voorzien. De pachters waren aan strenge regels gebonden, teneinde 'dat sant te stoppen ende te keeren'. Ze werkten zich in het zweet om heggen te planten en die vol zand stoven. Zo ontstonden de hoge wallen, waar wij nu met verwondering tegenop kijken. De boeren mochten op sommige plaatsen geen hei maaien of beesten hoeden. En ze moesten 'duinsoor' planten tot ze groen zagen: het beruchte pijpenstrootje, dat tegenwoordig een plaag is voor de heide.

Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart over twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. gemiddelde loopsnelheid 4,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,6 km/uur.  toen ik van huis af ging miezerde het maar tijdens de wandeling was het droog en klaarde het zelfs nog even op, terwijl het in Best de hele morgen heeft geregend. De eerst zeven kilometer was er geen bankje te vinden en in de laatste 5 kilometers waren er maar liefst 6. een beetje ongelijk verdeeld. Dit was weer een mooie wandeling. Er was wel veen mul zand in de zandverstuivingen, maar ook op de paden. Dat komt ook omdat de wandeling veel over ruiterpaden ging. Die beesten trappen alles los. Op de terugweg kwam ik langs een dassenburcht. De temperatuur liep op van 3 naar negen graden Celsius.

Geen opmerkingen: