dinsdag 29 december 2020

Son: Dommelen in Bokt 12,5 km 29-12-2020































 Met deze wandeling verken je een schitterend stukje natuur ten noordoosten van Eindhoven. Via Nederwetten doorkruis je het dal van de Dommel. Een flink deel van de route wandel je direct over zijn oever en door het natuurgebied Boktse Beemden. Het is de biotoop van vele vogels en planten. Meerkoeten, zwanen, ganzen en eenden vinden er hun onderkomen. Je treft er een grote verscheidenheid van zeldzame planten aan. Kikkerpoelen maken het plaatje rond de Dommel compleet.

Om half negen ben ik met de wandeling gestart en om half twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uur en veertig minuten gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur. Het was 4 graden Celsius en dat bleef het. Er stond niet veel wind. De zon kwam nog wel mooi op maar verder bleef het bewolkt en om half twaalf begon het te regenen. toen was ik al weer bijna rond. De paden waren wel heel erg modderig en nat. Op sommige plaatsen was er haast niet door te komen. Ik heb er daarom vaak de kantjes vanaf gelopen. Wel een mooie wandeling met veel vergezichten.

woensdag 16 december 2020

Halder: Meierijse dijken 13 km 16-12-2020





































Een dijk van een route. Op maar liefst zeven verschillende plaatsen wandelt u over een dijk(je) door het prachtige Meierijse landschap. Dat kan direct langs het water zijn, maar ook midden in het bos of in open natuurgebied. Dat moet u gewoon beleven! De wandeling voert u over intieme paadjes van Halder, Herlaer en Haanwijk naar Patersberg en Sterrenbosch. De overgang is groot als u in het uitgestrekte Bossche Broek komt en dat herhaalt zich als u het oude Vughtse centrum binnen wandelt. Landgoed en kasteel Maurick  is van de familie van Maurick uit het Gelderse Maurik. Het kasteel dateert van 1312. Het huidige aanzien stamt uit 1890 toen de familie van de bankiers van Lanschot er woonde. De dijkjes waarop ik gedurende deze wandeling gelopen heb zijn waarschijnlijk gemaakt in de tijd van de belegering van de stad Den Bosch in 1629 door Frederik Hendrik. 

 Om negen uur ben ik gestart met de wandeling en om tien voor half één was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur. Ik heb de wandeling in tegengestelde richting gelopen. Voorbij kasteel Haanwijk zag ik 4 reeën in de weide lopen, maar ik heb ze net niet op de foto gekregen. Het was eerst mistig en daarna zonnig weer en de temperatuur liep op van 3 graden Celsius tot +8 graden. Het was een heel mooie wandeling.