dinsdag 3 november 2020

Doornenburg: tocht naar kasteel en fort Pannerden 3-11-2020 12 km





















































 We maken een mooie en afwisselende wandeling in het gebied van de Gelderse Poort. Vanaf de parkeerplaats lopen we eerst over struinpaadjes door een ruig begrazingsgebied met kleine bosjes naar de rand van Doornenburg. Volgt een rondje door de bebouwde kern met horeca en bushaltes. Het absolute hoogtepunt is de route over onverharde paadjes rondom het imposante middeleeuwse kasteel aan de Linge, bekend van de opnames van de televisieserie Floris. De uitgestrekte voorburcht bestaat uit een grote binnenplaats met een boerderij, een kapel, de woontoren, de herberg met terras en het woonhuis van de kasteelbeheerder. Na de bebouwing komen we in het open rivierenlandschap. Vanaf de Waaldijk gaat de route de Klompenwaard in. In de zomer kun je hier met het voetveer oversteken naar de Theetuin in de Millingerwaard. De Klompenwaard is de afgelopen jaren in snel tempo veranderd van landbouwgebied in een ruig natuurgebied, dat begraasd wordt door een kudde rode geuzen en konikpaarden. Je mag hier overal vrij struinen. We komen bij een volgend hoogtepunt: Fort Pannerden, nog maar net gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Vanaf het dak heb je mooi uitzicht op het punt, waar de Rijn zich splitst in Waal en Pannerdens Kanaal.

Om kwart over negen ben ik gestart met de wandeling en om half één was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee en een half uur gelopen en drie kwartier gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ha Peter,
Mooie tocht hoor en prachtig weer.
Deze zomer hebben wij daar gefietst en inderdaad met het weer overgegaan vanuit Millingen naar Doornenburg en Ford Pannerden.
Groetjes van Johan en Tiny

Anoniem zei

Ha Peter,
Mooie tocht hoor en prachtig weer.
Deze zomer hebben wij daar gefietst en inderdaad met het weer overgegaan vanuit Millingen naar Doornenburg en Ford Pannerden.
Groetjes van Johan en Tiny