dinsdag 27 augustus 2019

Best: Groene wissel de Mortelen 14 km 27-08-2019















De eerste helft wandel je over landwegen door landgoed De Scheeken, bestaande uit broek-, moerasbossen en natte graslanden waar je langs kuiert. De tweede helft gaat over eveneens vele landwegen en doorgaans rustige binnendoor-asfaltweggetjes door het rustieke Brabantse boerenland van de Mortelen. 
Om tien voor zeven ben ik vanaf huis vertrokken en om vijf over tien  was ik weer terug. Drie uur gelopen en een kwartier gerust of stilgestaan. Ik ben zo vroeg gestart omdat het vandaag 33 graden Celsius zou worden. Vanmorgen was het nog maar 18 graden, maar om tien uur was de temperatuur al aardig opgelopen. Er was volop zon en er stond bijna geen wind. Zoals altijd een heel mooie wandeling. Ik heb de wandeling in tegengestelde richting gelopen en ik heb het stuk van en naar het station door Best overgeslagen.

dinsdag 20 augustus 2019

Someren: De bloeiende heide 20-08-2019 14 km






























Wandeltocht voor de liefhebber van open landschappen. De tocht gaat door de Somerense Heide, Lieropsche Heide en de Strabrechtse Heide. De drie gebieden vormen samen het grootste aaneengesloten heidegebied in Noord-Brabant. In het heidegebied komt men langs diverse vennen zoals het Witven, Starven, Beuven en het Grafven. Inmiddels zijn er in het heidegebied twee stuifzandgebied aan het ontstaan. Het stuifzandgebied op de Lieropsche Heide is ontstaan na herstelwerkzaamheden van de grote brand die er in juli 2010 heeft gewoed. Het stuifzandgebied op de Strabrechtse Heide is met wat hulp van beheersmaatregelen inmiddels uitgegroeid tot een flink gebied. Op het pad langs dit stuifzandgebied is duidelijk te zien welke invloed de wind op het zand heeft. Op de Lieropsche Heide komt men langs de resten, een gemetseld fornuis, van het onderduikerskamp Dennenlust. Dit kamp heeft onderdak geboden aan zo'n 30 onderduikers en 15 geallieerde piloten. Op de grens van de drie heidegebieden staat een oude grenspaal de Hoenderboom. De paal geeft de plaats aan waar vroeger de grenzen van Heeze, Mierlo, Lierop, Someren en Sterksel bij elkaar kwamen. Voor een deel zijn deze grenzen nog zichtbaar in de vorm van wegen, greppels en wallen.

Om half negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart over twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en drie kwartier gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,8 km/uur. Het was helder zonnig weer met wat wolken. Later kwamen er meer wolken. De temperatuur liep op van 12 naar 20 graden Celsius. Er stond weinig wind. De heide was prachtig, hoewel die heide op de meeste plaatsen voor de helft dood was vanwege de droogte vorig jaar. Hopelijk herstelt zich dat weer. Ik moest langs veel beesten. Eerst koeien toen weer koeien en toen paarden, weer koeien en daarna schapen en allemaal liepen ze op mijn pad. Dat was omlopen of wachten geblazen. De meeste vennen stonden droog.

dinsdag 6 augustus 2019

Lommel: De Lommelse Sahara 1-08-2019 9 km


















Greet,Janny, Julia, Daan, Emma en ik hebben een wandeling gemaakt in de Lommelse Sahara .Om één uur zijn we gestart met de wandeling vanaf ons huisje in deVossemeren en om half vijf waren we weer terug. Twee en een half uur gelopen en een uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 3,4 km/uur. totaal gemiddelde snelheid 2,5 km/uur. Maximum snelheid 17,5 km/uur (Daan) en 14,5 km/uur (Emma). Het was zo'n 26 graden Celsius met een beetje wind.