dinsdag 16 juli 2019

Lexmond: Groene wissel 611 De Achthovense polder 13,5 km 16-07-2019












































































 De Vijfheerenlanden ligt in het zuidwesten van Utrecht. In de middeleeuwen maakten vijf heren hier de dienst uit. Het landschap uit die tijd is nog goed herkenbaar: binnen hoge dijken ligt een mozaïek van uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden. Met deze serie routes door deze streek gaat u daar allemaal mee kennismaken.

Deze route gaat eerst een stuk over de Lekdijk met prachtig uitzicht op de uiterwaarden. Daarna gaat u maar liefst drie kilometer struinen door de uiterwaarden langs de Lek, een zeer avontuurlijk stuk. Met hoog water kan dat natuurlijk niet, dan volgt u een alternatief. Na vogelrijk natuurgebied de Zouweboezem kuiert u over graswegen een flink stuk door Polder Achthoven. Het laatste deel gaat drie kilometer lang over schitterende, supermooie lommerrijke graskaden. Deze route gaat voor ruim 1/3 deel over verharde wegen en paden, alleen in Lexmond is horeca.
Om tien over half negen ben ik gestart met de wandeling en om twaalf uur was ik weer terug op de parkeerplaats bij de sporthal van Lexmond. Drie uur gelopen en twintig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheis 4,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,6 km/uur. Het was bewolkt weer en er stond weinig wind en de temperatuur liep op van twaalf naar twintig graden Celsius. dit is een heel mooie wandeling. Ik heb de route in omgekeerde richting gelopen. Vantevoren was ik via de website van wandelzoekpagina gewaarschuwd, dat ik niet door de Kerschbergse en Achthovensche uiterwaarden kon, maar ik heb het toch geprobeerd. Bij de toegang stond een bordje dat struinen tussen de zomerkade en de lek was toegestaan. Dus dacht ik dan mag het en dan moet het ook mogelijk zijn. Het ging ook redelijk goed. Op een gegeven moment kwam ik op de zomerkade bij een weiland waar geen overstap mogelijkheid was over het prikkeldraad. Ik ben er daar maar onderdoor gegaan. Iets verder liep het maisveld helemaal door tot over de kade en daar kon je net langs de rand lopen en moest je een stuk je door de bush tussen de de kade en de Lek. Niet onoverkomelijk. Dit is heel wat beter dan over de weg lopen. Onderweg zag ik een ooievaar op een weiland lopen. Ik zag ook een haas en twee konijnen. Verderop kwam ik toen nog lang een ooievaarsnest met een ooievaar erop.