dinsdag 4 juni 2019

Castelre: Botten of Laarzen 04-06-2019 18 km































































t Merkske is een internationale wandeling op de grens van Nederland en Belgiƫ. Je kunt genieten van de prachtige natuur in het stroomgebied van het grensriviertje 't Merkske. Via smalle landweggetjes ga je door de velden naar het gehucht Castelre.
Je passeert de Castelhoeve, een prima plek om even te pauzeren
Na Castelre zul je merken dat de velden overgaan in een bosgebied. Je komt bij een voormalige Belgische strafkolonie. De gebouwen zijn inmiddels in gebruik als natuurcentrum. Bij bezoekerscentrum De Klapekster kun je de inwendige mens versterken (geopend donderdag tot en met zondag 13-17 uur).
Tenslotte kom je langs wat vennetjes terug bij je startpunt.
In navolging van de Drentse kolonies werden ook in de Zuidelijke Nederlanden soortgelijke initiatieven ontplooid als in Veenhuizen (oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid). In Wortel werd in 1822 een vrije kolonie en in 1825 in Merksplas een onvrije kolonie opgericht door Johannes van den Bosch. De kolonie van Wortel is na de Belgische Revolutie geheel afgebroken. Op deze locatie werd in 1881 een landlopersgesticht gevestigd, dat nog beperkt als zodanig dienst doet. De kolonie van Merksplas is thans een strafinrichting en een centrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Om tien over negen ben ik gestart met de wandeling en om tien over Ć©Ć©n was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie en een half uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsneheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. De temperatuur liep op van 15 graden naar 21 graden Celsius. Er stond een lekker windje en in het begin scheen de zon volop. Later begonhet te betrekken en op het eind vielen er een paar spatjes. Een heel mooie wandeling met prachtige natuur.

Geen opmerkingen: