dinsdag 27 februari 2018

Leende: Valkenhorst-tocht 17 km 27-02-2018




























Wandeltocht door de Valkenhorst, Spinsterberg, het Leenderbos en het buurtschap Leenderstrijp. De Valkenhorst is een landgoed dat bestaat uit een gevarieerd bosgebied met een groot heidegebied. De Spinsterberg behoorde vanouds tot de Valkenhorst en is het hoger gelegen en licht heuvelachtig gedeelte van het gebied. Het Leenderbos is een van de eerste bossen die bewust zo zijn aangelegd dat het tevens een aantrekkelijk recreatiegebied zou worden. Kenmerkend voor zijn de licht gebogen dreven, in tegenstelling tot de meeste ontginningsbossen waar de dreven in een dambordpatroon zijn aangelegd. Daarnaast werden een aantal vennen met omgeving gespaard. Het buurtschap Leenderstrijp ontwikkelde zich in loop der jaren tot een langgerekte verzameling boerderijen met een driehoekig plein, het 'Kaetsveld', als middelpunt. De tocht komt langs een aantal van deze boerderijen en het driehoekig plein. De officiële blauwe plaatsnaamborden die men bij het buurtschap passeert willen de voorbijganger doen denken dat het buurtschap Strijp heet. Deze borden zijn echter misleidend, Strijp is de volksmond-benaming. De meest gangbare naam van het buurtschap is toch echt Leenderstrijp. Verder zijn er als bezienswaardigheid De Heimolen een door twee liefhebbers op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen en de Sint-Janskapel te zien. Wel moet men in het gebied de Spinsterberg rekening houden met wat geluidsoverlast van de A2.
 Om tien over negen ben ik gestart met de wandeling en om één uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en trintig minuten gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,4 km/uur. De temperatuur liep op van -4 graden tot 0 graden Celsius. Er was veel zon en er was een snerpend koude wind, maar gelukkig heb je er minder last van in het bos en als je wind in de rug hebt. Ik heb onderweg nog een ree gezien. Ook heb ik veel omgewaaide bomen gezien. die zijn door de storm in januari geveld. Ook waren veel bomen gerooid door boswerkzaamheden. Wat gaan ze toch tekeer in die bossen. Weer een heel mooie wandeling.


dinsdag 20 februari 2018

Afferden: Groene wissel Maasduinen 16 km 20-02-2018





























Dit is een prachtige afwisselende wandeling in het noordelijke deel van het Noord-Limburgse Nationaal Park de Maasduinen. Afferden is het startpunt van een vrijwel volledig onverharde tocht langs heidevelden, bosranden, vennen en begrazingsgebieden. We zien Schotse hooganders en Nederlandse landgeiten met grote kromme hoorns. En dat alles op, over en langs steeds heuvelachtige rivierduinen. De paraboolduinen zijn hier de laatste jaren steeds zichtbaarder geworden door het wegkappen van bos. Halverwege de route komen we bij een uitkijktoren bovenop de Maasduinen met een mooi weids uitzicht over de omgeving. Op de tweede helft wandelen we door het Broedersbos en komen we langs een langgerekt ven, een oude Maasmeander. We verlaten het bos en via een mooie eikenlaan bereiken we de ruïne van kasteel Bleijenbeek met rondom een slotgracht. Een stichting komt op voor consolidatie van de ruïne. We wandelen via een brede zandweg over het landgoed dat bij het kasteel hoort langs een golfterrein en heidevelden. Als klap op de vuurpijl een mooi maar soms ook nat stuk door de graslanden langs de fraai kronkelende Echteltse beek.

Om half tien ben ik gestart met de wandeling en om half twee was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie en een half uur gelopen en een half uur gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur. De temperatuur liep op van 0 graden tot 4 graden Celsius. Het was af en toe zonnig met weinig wind. Een heel mooie wandeling. Onderweg stak er een hert over op  het bospad.