dinsdag 13 december 2016

Helvoirt: De Ijzeren Man route 18,5 km 13-12-2016





























Deze rondwandeling voert vanuit het met de naam 'Van Gogh' verbonden landelijk gelegen Brabantse dorp Helvoirt langs het kasteel Zwijnsbergen. Je komt in de richting van het buurtschap Distelberg aan de rand van Nationaal Park Loonsche en Drunensche Duinen langs prachtige oude boerderijen. De Loonse Baan voert je dan via de Loverense brug over de Zandleij en over de Broekley door het bosgebied direct langs natuurbad De IJzeren Man. Aan de overzijde van het strandbad steek je de doorgaande weg van Vught naar Cromvoirt over Nu gaat de route verder langs het hekwerk van de Lunetten Kazerne naar de fussilladeplaats van het voormalig Kamp Vught. Van hier wandel je over het in middels verlaten militair oefenterrein van de Vughtsche Heide naar de villawijk van Vught. De spoorlijn van Tilburg naar 's Hertogenbosch en de N65 overstekend laat je snel de bebouwing van Vught achter je om in de richting van Helvoirt de wandeling voort te zetten.
In het buitengebied van de Vughtsche Hoeven voert de wandeling ons door de rijke landgoedhistorie, die zo karakteristiek is voor Vught. Vanaf de 17e eeuw hebben welgestelde Bosschenaren deze gordel van landgoederen aangelegd. Zo telt Vught rond 1900 circa 35 landgoederen en buitenplaatsen. Nu proeven we er de stilte van bijna verlaten landgoederen als we voorbij komen aan Elzenburg, Kapellebos, Sparrendaal en Jagershagen. Dit maakt deze rondgaande wandeling, die zoveel mogelijk gebruik maakt van onverharde, rustige, landschappelijk en cultuurhistorisch interessante paden, tot een ware belevenis.
Vughtse Lunetten
De Lunetten in Vught zijn tussen 1844-1846 aangelegd in opdracht van koning Willem III. Ze maakten, samen met Fort Isabella, deel uit van de zuidelijke verdedigingslinie van 's-Hertogenbosch. De stad vervulde tot in de 20ste eeuw een grote militaire en strategische rol.De Lunetten, gebouwd in de vorm van een halve maan, zijn omringd door een gracht. Totaal zijn er zijn acht aarden verdedigingswerken aangelegd, van noordwest naar oost genummerd als Lunet I t/m VIII.
De Lunetten I t/m IV, aangewezen als rijksmonument, zijn in redelijke staat en herkenbaar in het terrein. Door de introductie van nieuwe wapens werd de verdedigingslinie om de stad minder belangrijk. DeVestingwet van 1874 legde de Brabantse hoofdstad definitief 'open'. Toch zijn de Vughtse Lunetten formeel pas in 1920 opgeheven als verdedigingswerk.
Om tien over half negen ben ik gestart met de wandeling en om één uur was ik weer terug bij de parkeerplaats langs de kerk. Drie uur en vijftig minuten gelopen en dertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. de temperatuur liep op in de loop van de morgen van 5 graden Celsius tot 8 graden. Er stond een frisse wind, maar het was wel de hele ochtend droog. Een interessante wandeling. Voor mij is hij ook speciaal omdat ik  in 1966 een half jaar gelegerd ben geweest in de Lunettenkazerne in Vught.

Geen opmerkingen: