dinsdag 8 november 2016

Sint Antonis: Trage tocht 18 km 8-11-2016

























De boswachterij is een mooi gevarieerd landschap van bos en heidevelden met jeneverbesstruiken en vliegdennen. Op de heide grazen Kempische heideschapen en Schotse hooglanders. In het heidegebied de Ullingse bergen zijn nog enkele stukken zandverstuiving. Een deel van de tocht loopt over een zes tot acht meter hoge randwal. In het verleden is deze wal door de boeren opgeworpen om het overstuiven van de akkers te voorkomen. Bossen hout , aanplant van eiken en graafwerk hebben uiteindelijk geresulteerd tot deze zes tot acht meter hoge wal.


Langs bosranden vervolg je de tocht om de boswachterij richting Peelkanaal: een bijzonder landschappelijk fenomeen. Het kanaal, ook wel Defensiekanaal genoemd, wordt geflankeerd door een bomendijk. Met regelmatige tussenafstand komen we langs een grote betonnen bunker. Onderdeel van de Peel-Raamstelling tussen Roermond en Grave moest het beschermen tegen de vijand uit het oosten. Je loopt afwisselend door sparrenbos en loofbos terug naar de uitgestrekte heidevelden. 
Om tien voor negen ben ik gestart met de wandeling en om één uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en veertig minuten gelopen en dertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 5,0 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,4 km/uur. de temperatuur liep in de loop van de ochtend op van 1 graden Celsius tot 5 graden. Er was weinig wind en om elf uur begon het zonnetje een beetje te schijnen. Een mooie wandeling. Twee jaar geleden heb ik ook in dit gebied gelopen.


Langs bosranden vervolgen we onze tocht om de boswachterij richting Peelkanaal: een bijzonder landschappelijk fenomeen. Het kanaal, ook wel Defensiekanaal genoemd, wordt geflankeerd door een bomendijk. Met regelmatige tussenafstand komen we langs een grote betonnen bunker. Onderdeel van de Peel-Raamstelling tussen Roermond en Grave moest het beschermen tegen de vijand uit het oosten. We lopen afwisselend door sparrenbos en loofbos terug naar de uitgestrekte heidevelden.

Geen opmerkingen: