dinsdag 29 november 2016

Rhenen: Kwinlelooijen 14 km 29-11-2016





















Je maakt een mooie wandeling aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. In de driehoek tussen Veenendaal, Rhenen en Elst wandel je door heuvelachtige bossen van landgoed Dikkenberg, Remmerden, Roghaisparren en Remmerstein. Recreatiegebied Kwintelooijen is indrukwekkend met z’n zandafgraving en hoge heuvels. Het panorama bovenop is ronduit schitterend. Je komt langs een groot heideveld met voornamelijk struikheide. Het meest bijzonder is de route over Plantage Willem III, een oude tabaksplantage. Je daalt hier af van de Heuvelrug naar het Rijndal. Op de Plantage bevinden zich diverse smeltwaterdalen uit de laatste ijstijd. Begrazing met Konikpaarden en Galloways zorgt voor het ontstaan van een halfopen landschap. Je wandelt verder langs bosranden met zicht op Elst en Remmerden. De tocht komt langs diverse grafheuvels op landgoed Roghaisparren, klimt omhoog naar de Paasheuvel en via het bos rondom landhuis Remmerstein keer je terug naar Kwintelooijen.

Ik ben om half tien met de wandeling gestart en om één uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Drie uur gelopen en een half uur stilgestaan en gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur. Het was zonnig maar koud weer met weinig of geen wind en een temperatuur oplopend van -3 naar -1 graden Celsius. Ik heb de tocht in tegengestelde richting gelopen omdat ik vorige keer in januari 2015 een dergelijke (maar niet dezelfde) tocht heb gelopen in de andere richting. Helaas heb ik vandaag maar één damhert gezien en geen Konikpaarden en Galloways. Een heel mooie wandeling.

dinsdag 22 november 2016

Baarschot: De Reusel door landgoed De Utrecht 20 km 22-11-2016

Het eerste deel van de wandeling ging langs de weidevarkens en even verder zo'n 6 kilometer langs de meanderende Reusel met daartussenin Herberg "In den Bockenreyder". In het weekend is het daar vreselijk druk en nu zaten er twee mensen koffie te drinken. Daarna heel veel bos. Wel afwisselend bos met dennen, lariks eiken en beuken
























af en toe een doorkijkje. Het was bewolkt met af en toe een zonnetje en tien tot twaalf graden Celsius. Ik ben om tien over half negen gestart en om half twee was ik weer terug op de parkeerplaats in Baarschot. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Een mooie wandeling.

dinsdag 15 november 2016

Bakel: de Grotelsche Heide 14 km 15-11-2016


























Deze prachtige wandeling Grotelse Heide slingert door het bos- en heidegebied westelijk van Bakel. Op de heide kun je een kudde Schotse Hooglanders en een kudde geiten tegen komen. De route voert langs de Aarlese visvijver en volgt een deel van de Esperloop. Bijzonderheden zijn de hoge KPN-zendmast, waarin slechtvalken hebben genesteld, de Snelle Loop en de Esperloop, het kronkelende riviertje in het bos.

Om tien voor negen ben ik gestart met de wandeling en om tien over twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats. Twee uur en vijftig minuten gelopen en dertig minuten gerust of stilgestaan. Gemiddelde loopsnelheid 4,9 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur. Het was tot  tien voor twaalf droog maar wel wat vochtig onder de bomen, omdat het eerder geregend had. tien voor twaalf begon het weer te miezeren en de temperatuur liep op van 7 tot 10 graden Celsius. Wel goed wandelweer en een prachtige wandeling. Jammer dat het zonnetje niet scheen.