dinsdag 3 november 2015

Arcen: Tussen zwart en wit 21 km 3-11-2015












De Zwarte Berg


















De Witte Berg








Om tien over negen ben ik gestart met de wandeling en om twee uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Vier en een half uur gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. De temperatuur liep in de loop van de ochtend op van vijf graden naar vijftien graden Celsius. Het was heel zonnig en er stond weinig wind. Heel fijn om te wandelen.

Een afwisselende wandeling die je langs de Lingsforterbeek en via bossen op stuifzandgronden van landgoed Arcen naar het gebied tussen Rijn en Maas voert. Achter pannenkoekenboerderij "de Bosrand" ligt de "Zwarte Berg" een van de hooggelegen rivierduinen van de Maasduinen. Je wandelt langs de rand van dit zogenaamde Hoogterras en de Straelensche Broek, een oude Maasarm. In Duitsland wisselen onverharde paden en verkeersluwe weggetjes elkaar af door dun bevolkt agrarisch gebied.   Je komt langs een gehucht "Holland". Daar zag ik van dichtbij zes fazanten. Helaas vlogen ze snel weg en kon ik er geen foto van nemen.Halverwege de route is er op de grensovergang Duitse en Nederlandse horeca gebroederlijk naast elkaar. Achter pannenkoekenboerderij "Jagersrust" ligt de "de Witte Berg"  ook een hooggelegen rivierduin van de Maasduinen.
Op de terugtocht maakt je kennis met cultuurlandschap Vreewater, al vrij snel gevolgd door stuifzandheuvels en de prachtige Ravenvennen. Na de laatste kilometers langs de Valkenbergvennen kunt je aan het eind van de wandeling nog nagenieten in Arcen, een oud vestingstadje, waar een ruim aanbod aan horeca is.

Geen opmerkingen: