dinsdag 24 november 2015

Goirle: Drie Goirlese Beken 17 km 24-11-2015



























 Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart over twaalf was ik weer terug op de parkeerplaats in Goirle. Drie uur en twintig minuten gelopen en tien minuten stil gestaan.  Gemiddelde loopsnelheid 5,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,8 km/uur. Het was maar 2 graden Celsius de hele ochtend en er stond een gure wind, die ik op de heenweg ook nog tegen had. Daarbij spetterde het praktisch de hele ochtend. Gelukkig liep ik in het bos beschut tegen de wind en die spetter regen deerde me ook niet. Pas op de terugweg naar huis op de weg in de auto begon het harder te regenen. Toch nog een geslaagde wandeling in een mooie omgeving.
Die drie beken zijn de Nieuwe Leij, de Oude Leij en de Roverts(ch)e Leij. Door het horecarijke centrum, langs een voormalig klooster (nu een bib) en de imposante St. Jankerk wandel je de bebouwing uit en begint de driebekentocht. Eerst loop je over graspaden een paar honderd meter langs de Nieuwe Leij. Daarna gaat het echte werk beginnen: na een enkel rustig asfaltwegje en een landweg loop je over graslandranden en grasbanen een flink stuk langs de door boerenland slingerende Rovertse Leij. Eenmaal in de bossen van landgoed Gorp en Roovert kom je in een waar wandelwalhalla terecht; u kuiert daar kilometerslang over schitterende slingerpaadjes langs dezelfde meanderende beek. Na het  kasteeltje van landgoed Gorp en Roovert gezien te hebben wandel je niet alleen over statige boslanen maar ook menig slingerpaadje het bosrijke landgoed uit, daarna krijg je onderweg naar Goirle de Oude Leij en ook de Nieuwe Leij nog een keer te zien.  Op de rand van de Beeksche Heide schoot er nog een hert over het bospad.Op de bebouwing na gaat deze wandeling hoofdzakelijk over onverharde paden en wegen. Op die van Goirle na kom je onderweg alleen in het begin horeca tegen: campingboerderij Breehees en op zondag "De Nieuwe Hoef" op het landgoed Gorp & Roovert.

dinsdag 10 november 2015

Esbeek: Rondom de Rovertse Heide 15 km 10-11-2015




















Om tien voor negen ben ik gestart met de wandeling en om twaalf uur was is weer terug op de parkeerplaats bij de kerk. Drie uur gelopen en tien minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,2 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 5,0 km/uur. Het was niet koud en het waaide flink maar in de bossen had ik daar geen last van. Het miezerde ook een klein beetje en de temperatuur was ongeveer 15 graden Celsius. Ik heb deze wandeling al een keer gelopen in december vorig jaar (9-12-2014). Het mistte toen heel erg. Nu heb ik de wandeling in de andere richting gelopen. Een mooi gebied. Wel loop je heel veel door het bos zonder een geweldig uitzicht.

dinsdag 3 november 2015

Arcen: Tussen zwart en wit 21 km 3-11-2015












De Zwarte Berg


















De Witte Berg








Om tien over negen ben ik gestart met de wandeling en om twee uur was ik weer terug op de parkeerplaats. Vier en een half uur gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. De temperatuur liep in de loop van de ochtend op van vijf graden naar vijftien graden Celsius. Het was heel zonnig en er stond weinig wind. Heel fijn om te wandelen.

Een afwisselende wandeling die je langs de Lingsforterbeek en via bossen op stuifzandgronden van landgoed Arcen naar het gebied tussen Rijn en Maas voert. Achter pannenkoekenboerderij "de Bosrand" ligt de "Zwarte Berg" een van de hooggelegen rivierduinen van de Maasduinen. Je wandelt langs de rand van dit zogenaamde Hoogterras en de Straelensche Broek, een oude Maasarm. In Duitsland wisselen onverharde paden en verkeersluwe weggetjes elkaar af door dun bevolkt agrarisch gebied.   Je komt langs een gehucht "Holland". Daar zag ik van dichtbij zes fazanten. Helaas vlogen ze snel weg en kon ik er geen foto van nemen.Halverwege de route is er op de grensovergang Duitse en Nederlandse horeca gebroederlijk naast elkaar. Achter pannenkoekenboerderij "Jagersrust" ligt de "de Witte Berg"  ook een hooggelegen rivierduin van de Maasduinen.
Op de terugtocht maakt je kennis met cultuurlandschap Vreewater, al vrij snel gevolgd door stuifzandheuvels en de prachtige Ravenvennen. Na de laatste kilometers langs de Valkenbergvennen kunt je aan het eind van de wandeling nog nagenieten in Arcen, een oud vestingstadje, waar een ruim aanbod aan horeca is.