dinsdag 11 februari 2014

Bladel: De Smagten 11-02-2014 16 km










 Het Janusbeeld

 Het pad is op veel plaatsen door bomen versperd
 Ken je dit bankje nog Cor?






 De kei

De grote Cirkel

















 Wat een smeerpijperij

 Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om kwart over twaalf wan ik terug op de parkeerplaats. Drie uur en tien minuten gelopen en 20 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,8 km/uur.  Het was onbewolkt en ongeveer 5 graden Celsius en er stond niet zo veel wind. Prima wandelweer. Het was een heel afwissende wandeling met bos, heide en weilandjes tussen de bossen en ook veel vennetjes.  Daarbij nog aardige dingen onderweg zoals de grote en de kleine cirkel, de oudste kei van Nederland (Nabij de Groote Cirkel ligt de Reuselse Kei, een grote zwerfsteen van 1400 kg die echter niet met gletsjers is meegekomen zoals in Noord-Nederland, maar via een vroegere loop van de Maas waar hij in een grote ijsschots was vastgevroren. De kei lag vroeger in de buurt van de Kroonvennen bij Bladel, maar vormde een hindernis voor de landbouw. Daarom is ze op initiatief van de toenmalige burgemeester Willekens verplaatst naar de huidige locatie. De ouderdom van het gesteente wordt geschat op 550 miljoen jaar.) en de stenen van de acht Zaligheden en het Janusbeeld van de Romeinse god waarnaar januari is genoemd. Dit beeld staat precies op de waterscheiding van de Schelde en de Maas.

Ten Vorsel is een landgoed van 230 ha ten zuiden van Bladel, aan weerszijden van de Aa of Goorloop. Omstreeks 1100 is het ontstaan en was bezit van de Abdij van Postel die in 1138 als priorij door de Abdij van Floreffe werd gesticht en die in 1173 al een boerderij op Ten Vorsel bezat.
Veel later vonden ontginningen plaats door de Maatschappij van Welstand die de tegenwoordige eigenaar is van het gebied.
Ten Vorsel bestaat uit akkers en weilanden, en stukken loof- en naaldbos. Ook is er een groepsaccommodatie die de Vorselse Molen  heet, naar een watermolen die hier ooit heeft gestaan.

Het was een mooie wandeling.

Geen opmerkingen: