donderdag 29 augustus 2013

Uden: Bedafse bergen 28-08-2013 16,5 km
















Om half tien ben ik gestart met de wandeling en om tien over half twee was ik weer terug. Drie uur en veertig minuten gelopen en 30 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Ik had al een valse start, want de carpoolparkeerplaats bleek niet meer te bestaan. In plaats daarvan was er een betaald parkeerterrein voor een heel groot ziekenhuis "Bernhoven". Na een tijdje te hebben rondgereden ontdekte ik dat aan de achterkant van het betaald parkeren gedeelte nog een ander terrein was dat niet door slagbomen was afgesloten. Wel was er een hek, maar dat stond open. Het was in van E.
De Bedafse Bergen (ook gespeld: Bedafsche Bergen) is een langgerekt natuurgebied van 75 ha dat zich bevindt ten noordoosten van Vorstenbosch en ten noordwesten van de buurtschap Bedaf . Het grootste deel ervan ligt in de gemeente Uden , welke ook eigenaar van het gebied is.
Sinds de Middeleeuwen is hier een stuifzandrug ontstaan die in het begin van de 20e eeuw met naaldbos beplant is. Het hout werd voornamelijk als mijnhout gebruikt. Een stuifzandrug met hoogten tot 25 meter wordt in stand gehouden. Deze wordt geflankeerd door een heideveld op de uitgestoven vlakte waarin onder meer Bruine snavelbies voorkomt.
Ten noordoosten van de Bedafse Bergen bevindt zich het uitgestrekte Natuurpark Maashorsten tussen de Bedafse Bergen en Uden liggen de Wijstgronden.

 
Op de hooggelegen Peelhorst, aan de rand van de Peelrandbreuk, vind je in de omgeving van Uden een aantal erg natte gebieden: de wijstgronden. Hoog en nat, een opvallende combinatie. Wat is de reden?
 
Wijst is een bijzonder fenomeen dat alleen onder zeer specifieke omstandigheden voorkomt.
De Peelrandbreuk markeert de overgang tussen de Peelhorst en de lager gelegen Centrale Slenk. Grondwater stroomt van hoog naar laag. Op het breukvlak echter wordt de doorstroming bemoeilijkt door lagen die geen water doorlaten (ook wel ondoorlatende lagen genoemd) waardoor het ter plekke opstijgt en als kwel aan de oppervlakte verschijnt. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en blijven de lager gelegen gronden droog. Deze bijzondere vorm van kwel noemen we wijst.
 
Wijstgronden zijn zeldzaam en komen elders in Europa haast niet voor. Breuken in een ondergrond die is opgebouwd uit lagen klei, zand en grind -zoals het grootste deel van Nederland- zijn namelijk zelden in het landschap terug te vinden. Hoogteverschillen in het landschap verdwijnen op den duur ten gevolge van erosie. Het wijstgebied tussen Uden en Vorstenbosch is in 2004 dan ook door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot aardkundig monument. 


Het was goed wandelweer, ca. 22 graden Celsius, zonnig en met een lekker windje. Een fijne wandeling.

dinsdag 20 augustus 2013

Leersum: Pyramide Lombok 20-08-2013 21 km




































Om kwart voor negen ben ik gestart met de wandeling en om twee uur was ik weer terug. Vier en een half uur gelopen en 45 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,0 km/uur.
De theekoepel hoorde bij het landgoed "Darthuizerberg" gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. Onderdeel van het landgoed was de eerste kunstskibaan van Nederland, die op een van de steile hellingen was aangelegd. Het landhuis is afgebroken, de theekoepel is een van de weinige tastbare overblijfsels. Dan ging het over het mooie landgoed "Broekhuizen". Je komt uit op het parkeerterrein van restaurant D'Arthuizen. Daar heb ik dacht ik een keer met Cor koffie gedronken. Vandaag was het gesloten.
Op de top van de Donderberg staat de tombe van Nellestijn. En wat verderop aan de rand van Leersum kom je bij de Pyramide van Lombok. Iets na 1900 gebouwd op het hoogste punt van het Lombokbos. Door de vier uilen op de bovenhoeken werd de toren al snel veranderd in Uilentoren. De Utrechtse heuvelrug wordt aan de zuidkant begrensd door een stuwwal, die tijdens de ijstijd ontstaan is. Het hoogste punt van de stuwwal ligt op ongeveer 35 meter, terwijl de omgeving een hoogte van 10 meter boven NAP heeft. De stuwwal begint ongeveer bij restaurant D'Arthuizen en eindigt hier. De rest van de wandeling gaat over het Leersumse Veld. Dit is van oudsher een heide en veengebied. De plassen zijn ontstaan door veenwinning, die hier sinds de 15e eeuw heeft plaatsgevonden. De omgeving vormt een paradijs voor allerlei broedvogels, insecten en amfibieƫn. Het was vandaag zonnig en af en toe bewolkt en ca. 21 graden Celsius. Heerlijk weer om te wandelen en de wandeling was ook heel mooi. Op de site on-track was deze wandeling uitgeroepen tot wandeling van het jaar 2013.