woensdag 29 mei 2013

Bunde: Geuller en Bunderbossen 28-05-2013 16,5 km













































Om half tien ben ik met de wandeling gestart van af het station in Bunde en om tien over half twee was ik weer terug. Drie uur en 40 minuten gelopen en 30 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,0 km/uur. De temperatuur liep op van 13 graden Celsius tot 22 graden Celsius. er stond een lekker fris windje, maar in het bos merk je daar weinig van. Vlak na het begin ben ik al ergens fout gelopen en ik ben toen een stuk parallel aan de route over de weg gegaan. Een stukje verder kon ik de route weer oppakken. Het is een schitterend bos vooral nu in de lente met al dat frisse groen en veel bloeiende bloemen. Het bosanemoontje was echter al uitgebloeid. het verrassende in dit hellingbos waren alle beekjes en de onderdoorgangen voor voetgangers en beekjes samen onder de spoorweg, die dit mooie bos in de gehele lengte doorsnijdt.

Het Bunderbos strekt zich uit over een afstand van zo'n 5,5 km tussen Elsloo en Bunde, en bedekt een oppervlakte van zo'n 144 hectare. Het bos bevindt zich op de oostelijke helling van het Maasdal en bedekt daar een aantal Maasterrassen. Plaatselijk komen er hoogteverschillen voor van 80 meter.
Het reliëf van het bos is onderbroken door de spoorlijn Roermond-Maastricht, die prominent in het smalle bosgebied aanwezig is. De oorspronkelijke padenstructuur is door de aanleg van dit tracé dan ook grotendeels verloren gegaan.   Tegenwoordig is het gehele bosgebied een natuurreservaat.
Ik ben verschillende keren verkeerd gelopen maar toch kon ik altijd het goede pad weer vinden. Bij de Heirweg ben ik kennelijk te ver doorgelopen en kwam toen uit op een smal pad dat langs een zeer stijle helling liep en het pad zelf was ook scheef. Dat liep niet fijn. Een eindje verder kwam ik toch weer op de route uit.  Om half een heb ik op een bankje gezeten mijn boterhammen opgegeten. De voorlaatste slinger in de route wilde ik afsteken, maar omdat ik dan door een groep koeien heen moet heb ik daar maar vanaf gezien en toen heb ik de laatste slinger in de route een stuk afgesneden en toch had ik nog 1,5 kilometer meer gelopen, dan de route aangaf. Het was een heel mooie wandeling, en ook was hij behoorlijk pittig door al die hoogte verschillen.

woensdag 15 mei 2013

Boxmeer: Beken en Heggen 15-05-2013 19,5 km



















































Om tien voor half tien ben ik met de wandeling gestart vanaf station Boxmeer en om tien voor twee was ik weer terug. 4 uur gelopen en 30 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,4 km/uur. Het was ca. 14 graden Celsius en bewolkt weer met weinig wind. Het eerste uur spetterde het een beetje, daarna was het droog. Het was heerlijk wandelweer. Eerst ging het door het natuurgebied "Kleine Broek". Dan over de grasbaan naast de Oefeltse Raambeek. Dan het dorp Vortum-Mullem door. Vervolgens via Klein Vortum  oner de Maasdijk de uiterwaarden in. De rest van de wandeling is in de uiterwaarden en voert langs de prachtige Maasheggen en grasvelden en akkers. Om kwart over twaalf heb ik net buiten Sambeek mijn boterhammen opgegeten. Hier was ik een beetje verkeerd gelopen, maar ik kon via een afkorting de wandeling weer oppakken. Vanaf de sluizen bij Sambeek ging het verder langs de Maas. Ook het Kasteel van Boxmeer en het oude gedeelte van Boxmeer was de moeite waard. Een schitterende wandeling.