dinsdag 30 oktober 2012

Driebergen-Zeist: Utrechtse Heuvelrug 30-10-2012 14,5 km













Cor en ik zijn om twintig over tien met de wandeling gestart vanaf station Driebergen-Zeist en om tien voor half drie waren we bij station Maarn. Drie uur en tien minuten gelopen en 30 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur en totaalgemiddelde snelheid 3,9 km/uur. Dit jaar tot en met oktober 530 km gelopen.
Landgoed Bornia
Landgoed Bornia was vroeger bezit van een familie uit Leeuwarden. Deze familie woonde op de ‘Bornia State’ in Leeuwarden. De naam Bornia betekent grens en was hier toepasselijk, omdat het landgoed op de grens lag van de gemeenten Driebergen en Zeist. In Bornia vindt u één van de meest ongerepte stukken duingebied van de Utrechtse Heuvelrug. Al in de ijstijd hebben hier mensen gewoond, wat blijkt uit opgravingen waarbij overblijfselen van zeer oude nederzettingen en grafheuvels zijn aangetroffen. Het landgoed is eigendom van Het Utrechts Landschap en vormt met de landgoederen Heidestein en Noordhout een aaneengesloten natuurgebied.
Heidestein
Landgoed Heidestein met vijvers, bruggetjes en een theehuis bovenop een ijskelder is rond 1906 aangelegd in een boomloos heidelandschap. Om verder dichtgroeien van het oorspronkelijke heidelandschap te voorkomen, begraast een kudde Drentse heideschapen het gebied. In Heidestein huist een grote populatie zandhagedissen.
Perron
Het perron heeft deel uitgemaakt van een smalspoorbaan tussen de zandput op Heidestein en een kalkzandsteenfabriek bij het Haagje. Tussen 1920-1924 liet de eigenaar een personenrijtuig ‘De Bornia’ bouwen.
Austerlitz en de Oude Postweg
Austerlitz is een bescheiden dorp, genoemd naar de beroemde ‘Pyramide’. Het dorp ligt midden in de uitgestrekte bossen in het hart van de Heuvelrug. De Oude Postweg is één van de in de 16e eeuw ontstane postwegen door ons land. De naam ‘Postweg’ komt veelvuldig op de Heuvelrug voor. Deze postweg vormde de verbinding tussen Amsterdam en Arnhem.
Boswachterij Austerlitz en landgoed
Den Treek-Henschoten
Boswachterij Austerlitz is eigendom van Staatsbosbeheer. Het grote landgoed Den Treek-Henschoten is particulier bezit.
In beide gebieden is vooral naaldhout aangeplant: grove den, douglasspar en plaatselijk fijnspar. Ook treft u de Japanse lariks aan, de enige naaldboom die in de herfst zijn naalden verliest. Verder wordt het naaldhout afgewisseld door loofhoutopstanden van beuk en eik.
Pyramide van Austerlitz
De Pyramide van Austerlitz ligt een kleine kilometer ten noorden van de route. In dit bosgebied, vroeger kale heide, hadden de Franse troepen rond 1800 een legerkamp. Na de slag bij Austerlitz (tegenwoordig Slavkov genoemd) in Tsjechië werd hier door de Fransen de Pyramide opgericht ter herinnering aan de overwinningen van Napoleon.
Koepel van Stoop
De stenen koepel wordt de ‘Koepel van Stoop’ genoemd, naar de Amsterdamse bankier J.B. Stoop die de koepel in 1840 liet bouwen. De pilaren van dit gebouwtje zijn afkomstig van de voormalige Koopmansbeurs in Amsterdam, die in 1836 werd afgebroken. De koepel was vroeger ingericht als theehuis. Het atelier dat er nu in is gevestigd, is alleen op afspraak te bezoeken.
Koeheuvels
Het gebied waar u nu doorheen komt, heet de ‘Koeheuvels’ en bestaat uit een open zandverstuiving, heideplantjes en jeneverbesstruiken. Het is een restant van een oorspronkelijk veel groter stuifzandgebied met heide en een eeuwenoude schapencultuur. Doordat het gebied in snel tempo is dichtgegroeid wordt sinds 1997 geprobeerd het oorspronkelijke open en gevarieerde heide- en stuifzandterrein weer te herstellen.
Het was ca. 10 graden Celsius. tijdens het eerste stuk (6 km) een druilerig regentje. tijdens het resterende stuk was het droog en bewolkt. Veel plassen onderweg, meer plas dan pad. Wel een schitterende herfstwandeling.

donderdag 25 oktober 2012

Barendrecht: Het Waaltje 24-10-2012 12 km
















Om vijf voor elf zijn Cor en ik met de wandeling gestart en om kwart voor twee waren we weer terug.
Twee uur en 30 minuten gewandeld en 20 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur.
Het Waaltje of de Waal is de naam van een dode rivierarm door het eiland IJsselmonde. De Waal is de officiële naam, 't of het Waaltje is de naam die lokaal wordt gebruikt.
Het Waaltje loopt van Hendrik-Ido-Ambacht via Oostendam en Rijsoord naar Barendrecht en Heerjansdam waar het, via een gemaal verbonden is met de Oude Maas. In 1332 liet Graaf Willem III de Waal afdammen bij Oostendam (Gem. Ridderkerk).
In Hendrik-Ido-Ambacht stroomde het Waaltje vroeger via het Havenhoofd in de rivier de Noord; nu eindigt het Waaltje net ten zuidwesten van de Damweg. Het Waaltje wordt doorkruist door een autosnelweg, de A16, de spoorlijnen tussen Rotterdam en Dordrecht, de HSL en de Betuweroute. De A15 loopt tussen de A16 en de Noord ten noorden van het Waaltje.
Het water wordt gebruikt voor watersport, amateursvisvangst, duiken en schaatsen. Langs de oostelijke oever van de Waal in Heerjansdam wordt tussen het clubhuis van de activiteitenvereniging en het restaurant door vrijwilligers van o.a. de milieuvereniging Heerjansdam een educatief natuurpad aangelegd.
Het was ca. 14 graden Celsius en er stond geen wind. Af en toe viel er een spetje regen, maar over 't algemeen was het droog. Een aardige wandeling, maar niet erg bijzonder.

woensdag 17 oktober 2012

Reusel : De Moeren 14km 17-10-2012












Om kwart voor twaalf zijn Cor en ik gestart met de wandeling en om drie uur waren we weer terug. Drie uur gelopen en een kwartier gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Bij de brandtoren was het een drukte van belang. Grote groepen jongeren waren daar aan het abseilen uit de toren en aan 't klimmen op kabels in de bomen.  Door het bos liepen we naar de Grote Cirkel. Deze werd helemaal van bomen ontdaan. Vlak bij het einde van de wandeling was ook nog een kleine cirkel rondom een ven. Dan liepen we een stukje door het veld met vele megastallen tot de Postelse dijk en daarna kwamen we in het gebied van de Moeren. Er stonden overal veel paddenstoelen en ook vliegenzwammen. We zijn bijna helemaal om het gebied heen gelopen, want het was niet toegankelijk, waarschijnlijk omdat het er te drassig en gevaarlijk is. Het is wel een ruig gebied, maar omdat het nogal bewolkt was, was het ook een beetje somber gebied. Het ligt helemaal in een uithoek van Nederland aan de grens met België.

De Reuselse Moeren is een natuurgebied ten zuiden van het Nederlandse dorp Reusel, dat grenst aan België. Het gebied is 152 hectare groot en eigendom van Staatsbosbeheer.

Ontstaan

De Reuselse Moeren is het overblijfsel van een grotendeels afgegraven hoogveengebied aan weerszijden van de huidige rijksgrens. Dit is ontstaan door de ligging op een vlakke waterscheiding, waar het water moeilijk kon afstromen. Er zijn nog sporen van de betrekkelijk kleinschalig verlopen vervening terug te vinden.
De Vaartloop, eens gegraven ter afwatering van het veen, is tegenwoordig voorzien van een aantal stuwen. Aldus wordt het water vastgehouden waardoor het grondwaterpeil niet te laag wordt.
Naast verdroogde veenresten bevindt zich hier vochtige heide, droog naaldbos en spontaan berkenbos. Opvallend zijn de omvangrijke gagelstruwelen in dit gebied. In het hoogveen bevindt zich kleine veenbes, lavendelhei, beenbreek, klokjesgentiaan en veenmossen, alsmede kleine zonnedauw.
De broedvogels omvatten blauwborst, sprinkhaanrietzanger, geoorde fuut, roodborsttapuit en grasmus. De gladde slang en de heikikker zijn er te vinden. Er bevinden zich onder meer de vlindersoorten gentiaanblauwtje, bont dikkopje, kommavlinder en groentje.

Om Eén uur hebben we onze boterhammen opgegeten op een bankje in de Moeren.
Het was gelukkig droog en niet koud (ca. 16 graden Celsius). Al met al een aardige wandeling.

donderdag 11 oktober 2012

Nieuwerkerk a/d IJssel: Hitland 12 km 10-10-2012




















Om tien voor elf zijn Cor en ik gestart met de wandeling  vanaf het station en om tien voor twee waren we weer terug. Twee uur en veertig minuten gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,6 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,1 km/uur. Het was een mooie herfstdag met een heldere lucht met wat wolkjes en ca. 14 graden Celsius en weinig of geen wind. Een heerlijke dag om te wandelen.
We liepen een stukje door  de buitenwijk en daarna kwamen we via een golfterrein in het natuurgebied Hitland. Een afwisseling van rietlanden, veenputten, wielen en afwateringsslootjes, veen weiden en bosjes met veel vogels, zoals zwanen, ganzen en fazanten. De grutto, wulp, kieviet, kluut, tureluur en plevier hebben we niet gezien. Wel de fuut, meerkoet, eend en reiger en in de verte meenden we een ooievaar te zien. Ook kwamen we onderweg een dode mol tegen. Langs de IJssel zagen we een monument dat herinnerde aan de watersnoodramp van 1953. Een gat in de dijk werd gedicht door een schip. Hierdoor is de overstroming van een groot gebied voorkomen. Het water van de zoetwatergetijderivier was ca. 2,5 meter boven het normale hoogwaterniveau opgestuwd en stroomde al over de dijk. Na de dijk kwamen we weer in het natuurgebied waar we na een bezet bankje en een afgebrand bankje een vrij bankje vonden om onze boterhammen op te eten. Daarna zaten weer snel in bebouwd gebied en na een stukje door een andere buitenwijk van Nieuwerkerk a/d IJssel kwamen we weer bij het station.