Landgoed Bornia
Landgoed Bornia was vroeger bezit van een familie uit Leeuwarden. Deze familie woonde op de ‘Bornia State’ in Leeuwarden. De naam Bornia betekent grens en was hier toepasselijk, omdat het landgoed op de grens lag van de gemeenten Driebergen en Zeist. In Bornia vindt u één van de meest ongerepte stukken duingebied van de Utrechtse Heuvelrug. Al in de ijstijd hebben hier mensen gewoond, wat blijkt uit opgravingen waarbij overblijfselen van zeer oude nederzettingen en grafheuvels zijn aangetroffen. Het landgoed is eigendom van Het Utrechts Landschap en vormt met de landgoederen Heidestein en Noordhout een aaneengesloten natuurgebied.
Heidestein
Landgoed Heidestein met vijvers, bruggetjes en een theehuis bovenop een ijskelder is rond 1906 aangelegd in een boomloos heidelandschap. Om verder dichtgroeien van het oorspronkelijke heidelandschap te voorkomen, begraast een kudde Drentse heideschapen het gebied. In Heidestein huist een grote populatie zandhagedissen.
Perron
Het perron heeft deel uitgemaakt van een smalspoorbaan tussen de zandput op Heidestein en een kalkzandsteenfabriek bij het Haagje. Tussen 1920-1924 liet de eigenaar een personenrijtuig ‘De Bornia’ bouwen.
Austerlitz en de Oude Postweg
Austerlitz is een bescheiden dorp, genoemd naar de beroemde ‘Pyramide’. Het dorp ligt midden in de uitgestrekte bossen in het hart van de Heuvelrug. De Oude Postweg is één van de in de 16e eeuw ontstane postwegen door ons land. De naam ‘Postweg’ komt veelvuldig op de Heuvelrug voor. Deze postweg vormde de verbinding tussen Amsterdam en Arnhem.
Boswachterij Austerlitz en landgoed
Den Treek-Henschoten
Boswachterij Austerlitz is eigendom van Staatsbosbeheer. Het grote landgoed Den Treek-Henschoten is particulier bezit.
In beide gebieden is vooral naaldhout aangeplant: grove den, douglasspar en plaatselijk fijnspar. Ook treft u de Japanse lariks aan, de enige naaldboom die in de herfst zijn naalden verliest. Verder wordt het naaldhout afgewisseld door loofhoutopstanden van beuk en eik.
Pyramide van Austerlitz
De Pyramide van Austerlitz ligt een kleine kilometer ten noorden van de route. In dit bosgebied, vroeger kale heide, hadden de Franse troepen rond 1800 een legerkamp. Na de slag bij Austerlitz (tegenwoordig Slavkov genoemd) in Tsjechië werd hier door de Fransen de Pyramide opgericht ter herinnering aan de overwinningen van Napoleon.
Koepel van Stoop
De stenen koepel wordt de ‘Koepel van Stoop’ genoemd, naar de Amsterdamse bankier J.B. Stoop die de koepel in 1840 liet bouwen. De pilaren van dit gebouwtje zijn afkomstig van de voormalige Koopmansbeurs in Amsterdam, die in 1836 werd afgebroken. De koepel was vroeger ingericht als theehuis. Het atelier dat er nu in is gevestigd, is alleen op afspraak te bezoeken.
Koeheuvels
Het gebied waar u nu doorheen komt, heet de ‘Koeheuvels’ en bestaat uit een open zandverstuiving, heideplantjes en jeneverbesstruiken. Het is een restant van een oorspronkelijk veel groter stuifzandgebied met heide en een eeuwenoude schapencultuur. Doordat het gebied in snel tempo is dichtgegroeid wordt sinds 1997 geprobeerd het oorspronkelijke open en gevarieerde heide- en stuifzandterrein weer te herstellen.
Het was ca. 10 graden Celsius. tijdens het eerste stuk (6 km) een druilerig regentje. tijdens het resterende stuk was het droog en bewolkt. Veel plassen onderweg, meer plas dan pad. Wel een schitterende herfstwandeling.