woensdag 1 augustus 2012

Medenblik: Rondom de Groote Vliet 28-07-2012 8 km












Zaterdag 28-07-2012 waren Greet en ik bij Han en Hanny en vanaf het Bungalowpark de Vlietlanden hebben we een rondwandeling gelopen. Ongeveer half twaalf zijn we gestart en om tien over half twee waren we weer terug. Eén uur en vijftig minuten gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,6 km/uur. vanuit het bungalowpark liepen we linksom de Groote  Vliet en kwamen uit in Onderdijk.
De oorsprong van het dorp is terug te voeren tot de Middeleeuwen. De plaats ontstond als kleine kern die onderaan de dijk lag, eerst alleen aan de westzijde. Het dorp breidde zich later ook ten oosten van de dijk uit, daar een tweede dijk (wakerdijk) de functie van de eerste overnam, waardoor de oorspronkelijke dijk de slaperdijk werd. Het tussenliggende land werd Nes genoemd en gebruikt voor tuinbouw.
Het dorp ligt ingeklemd tussen het binnenmeertje De Groote Vliet, (een verbreding van het riviertje de Kromme Leek), en het IJsselmeer. Een uitstulping in De Groote Vliet, het Hop genaamd, is een overblijfsel van de open verbinding tussen de Kromme Leek en de Zuiderzee op die plaats. Het dorp is vanouds een tuinbouwdorp, waarvan de meeste inwoners met een schuit hun akker in de vaarpolder moesten bereiken. Traditionele gewassen waren wortels, uien, kool en bloembollen.
In Onderdijk hebben we een kopje thee gedronken en we zijn daarna een stuk over de Ijselmeerdijk gelopen en het laatste stuk weer terug naar het park. Een fraaie wandeling met mooi weer. Ongeveer 24 graden Celsius en een lekker windje.

Geen opmerkingen: