woensdag 22 augustus 2012

Alphen aan den Rijn: Het groene hart 21-08-2012 15 km














Om vijf voor half tien zijn we vanaf station Alphen aan den Rijn met de wandeling gestart en om half twee waren we weer terug. We hebben 3 uur en vijfentwintig minuten gelopen en vijfendertig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,4 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,7 km/uur. De temperatuur was om half tien 19 graden Celsius en die liep in de loop van de wandeling op tot 26 graden Celsius. Af en toe waren er sluierwolken en af en toe scheen de zon en dan werd het flink warm. Er stond een flauw windje dat niet al te veel verfrissing bracht. Dit was weer zo'n typische weide wandeling, die we ook al een paar keer eerder gemaakt hebben met van die graskades, die voor Cor nogal vermoeiend zijn. Wel weer schitterende vergezichten met maar weinig horizon vervuiling. Het rustpunt op de helft was ideaal ware het niet dat ze op dinsdag gesloten zijn. Ik heb nog wel een foto van Cor op het terras gemaakt, maar er werd niet bediend. Na een lang stuk door de boomkwekerijen van Boskoop en weer een vermoeiende graskade kwamen we bij een stijl bij het spoor. Daar hebben we toen onze boterhammen maar opgegeten. nog geen honderd meter verder stond er een prachtige bank, maar Cor was nog niet zover met lezen. Toch weer een mooie wandeling maar de temperatuur had wat minder gekund.

vrijdag 3 augustus 2012

Geldrop: 3-08-2012 17,5 km















Om negen uur ben ik gestart met de wandeling vanaf station Geldrop en om Eén uur was ik weer terug. Drie uur en 40 minuten gelopen en 20 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. De gps werkte niet goed. Ik kon de wandeling niet opstarten. Omdat de track wel zichtbaar was kon ik hem toch gebruiken, maar de piep bij richtingverandeing bleef achterwege. Geldrop uitlopend via de Kleine Dommel. Die heb ik een heel eind gevolgd. Bij een vorige wandeling van Geldrop naar Heeze zijn we daar ook langs gelopen. Dat was het enige stuk van de wandeling dat niet nieuw was.  De rest van de wandeling ging door flinke stukken bos en heide en ook door prachtig ouderwets boerenland met korenvelden in de buurt van Zesgehuchten. sommige paden waren echt niet te lopen. er waren daar veel braamstruiken en brandnetels en soms moest je echt door de bosjes. De maker van deze wandeling moet dat nog maar eens een keer goed bekijken. Het weer was goed. Ca. 24 graden Celsius en flink wat zon en een lekker windje. Prima wandelweer. Het was op enkele stukjes na weer een fraaie wandeling.

woensdag 1 augustus 2012

Medenblik: Rondom de Groote Vliet 28-07-2012 8 km












Zaterdag 28-07-2012 waren Greet en ik bij Han en Hanny en vanaf het Bungalowpark de Vlietlanden hebben we een rondwandeling gelopen. Ongeveer half twaalf zijn we gestart en om tien over half twee waren we weer terug. Eén uur en vijftig minuten gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,6 km/uur. vanuit het bungalowpark liepen we linksom de Groote  Vliet en kwamen uit in Onderdijk.
De oorsprong van het dorp is terug te voeren tot de Middeleeuwen. De plaats ontstond als kleine kern die onderaan de dijk lag, eerst alleen aan de westzijde. Het dorp breidde zich later ook ten oosten van de dijk uit, daar een tweede dijk (wakerdijk) de functie van de eerste overnam, waardoor de oorspronkelijke dijk de slaperdijk werd. Het tussenliggende land werd Nes genoemd en gebruikt voor tuinbouw.
Het dorp ligt ingeklemd tussen het binnenmeertje De Groote Vliet, (een verbreding van het riviertje de Kromme Leek), en het IJsselmeer. Een uitstulping in De Groote Vliet, het Hop genaamd, is een overblijfsel van de open verbinding tussen de Kromme Leek en de Zuiderzee op die plaats. Het dorp is vanouds een tuinbouwdorp, waarvan de meeste inwoners met een schuit hun akker in de vaarpolder moesten bereiken. Traditionele gewassen waren wortels, uien, kool en bloembollen.
In Onderdijk hebben we een kopje thee gedronken en we zijn daarna een stuk over de Ijselmeerdijk gelopen en het laatste stuk weer terug naar het park. Een fraaie wandeling met mooi weer. Ongeveer 24 graden Celsius en een lekker windje.