woensdag 23 mei 2012

Ravenstein 23-05-2012 14km

Ik ben om half tien met de wandeling gestart en om één uur was ik weer terug bij de parkeerplaats van het station Ravenstein. Ik heb drie uur gelopen en een half uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal 4,2 km/uur. Ik heb de wandeling in omgekeerde richting gelopen omdat het me leuker leek om het laatste stuk langs het water te lopen en aan het eind door Ravenstein te lopen en daar koffie te drinken op 'n terras. Na de eerst foto had ik ongemerkt de instellingen van het fototoestel gewijzigd en toen waren vervolgens alle volgende foto's overbelicht. Ik had het wel gezien, maar ik wist niet zo gauw hoe ik dat moest veranderen. Jammer want er zaten wel mooie foto's bij. De temperatuur was 26 graden Celsius. En het was zonnig en broeierig en warm. Ik had er geen spijt van dat ik andersom gelopen heb want op de dijk kon ik nog een heel stuk in de schaduw lopen. Een mooie wandeling. In Ravenstein heb ik op de markt een kopje koffie gedronken. Ik moest een stuk door de uiterwaarden, maar daar stond het gras wel een meter hoog. Dat was heel zwaar lopen.

Vaals: Rondje Hoog-Vaals 20-05-2012 6 km




We gingen met z'n negenen een wandelingetje maken om het park. Om  drie uur vertrokken we en om half vijf waren we weer terug. Anderhalf uur gelopen en een half uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 3,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 2,7 km/uur.  Het was 22 graden Celsius en erg zonnig. We gingen bij de poort voor het park uit en liepen rechtsom. Achter het park ligt kasteel Vaalsbroek en daar zijn we even naar toe gelopen. Stella en Arjan hebben daar een keer gelogeerd. Voor Valerie hadden we de bucky meegenomen. Maar ze heeft ook nog een stuk gelopen. Het was onze laatste activiteit in het park Hoog-Vaals.

Vaals - Moresnet 18-05-2012 15 km



























Greet en ik zijn om twaalf uur gestart met de wandeling en om half vijf waren we weer terug op de parkeerplaats. Drie uur en dertig minuten gelopen en één uur gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,5 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,5 km/uur. De temperatuur was ca. 16 graden celsius en het was bewolkt weer met een beetje wind. Goed weer om te wandelen zeker met al die klimmetjes. Het totale hoogteverschil tijdens de wandeling was 166 meter. Deze wandeling ging van het Drielandelpunt naar Moresnet-Chapelle en naar Moresnet-Plombières. We gingen eerst een stuk door het bos tot aan Moresnet-Chapelle. daarna door naar  Moresnet-Plombières en onder de spoorbrug van ca. 1 kilometer door en weer terug naar het bos. In het bos hebben we de weg terug gezocht naar het spoorwegviaduct waar we eerder al onderdoor gegaan waren en we hebben toen dezelfde weg als heen terug genomen, omdat dat wel een stuk korter was en we wel genoeg gelopen hadden. Een heel mooie wandeling met prachtige vergezichten. Moresnet was van 1813 tot 1919 het vierde land van wat toen het "Vierlandenpunt" was. Het was vanwege een zinkmijn een zelfstandig staatje.

vrijdag 11 mei 2012

Oisterwijk: Vennen en bossen 11-05-2012 16 km
































Om half tien ben ik vanaf het station gestart met de wandeling en om kwart over één was ik weer terug op het station. Drie uur en vijfentwintig minuten gelopen en twintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,7 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,3 km/uur. Het was bewolkt en ca. 16 graden Celsius. Aan het begin van de wandeling spetterde het een beetje maar daarna was het droog. Eerst een stukje door Oisterwijk een mooi villawijkje toen langs de Voorste Stroom en de Achterste Stroom en daarna langs de Hondsberg (waar Janny gewerkt heeft). Ik liep daar het terrein op in de veronderstelling dat ik daarna in de bossen van Oisterwijk zou komen. Dat was ook wel zo maar aan het eind van het terrein van de Hondsberg stond een hek. Ik heb daar kennelijk een verkeerd pad genomen. Daarna ging de wandeling via Natuurmonumenten naar het Groot Kolkven en naar Venkraai. Daar heb ik een kopje koffie gedronken om ongeveer half elf. Daarna heb ik ongeveer lang alle vennen gelopen. Ik wist niet dat het er zo veel waren. Groot Kolkven, Groot Goorven, Witven, Van Esschenven, Groot Aderven, Staalbergsven, Wolfsputten en Klompven heb ik in de loop van de wandeling gezien. Bij het van Esschenven heb ik gezeten op het gemetselde bankje mijn boterhammen opgegeten. Het is echt een schitterend gebied. En het was een mooie wandeling.

Geschiedenis

Het gebied was ooit een uitgestrekt heidegebied waarin zich vele vennen bevonden, maar vanaf 1801 begon men het gebied te bebossen. Jongere aanplant dateert van omstreeks 1840.
Tot 1912 behoorde het gebied tot het landgoed "De Hondsberg", ooit verbonden aan het voormalige Kasteel Durendaal. Er waren plannen om het gebied te verkavelen en te bebouwen, waarop het in 1913 door de Vereniging Natuurmonumenten is aangekocht. Zij werd daartoe aangemoedigd door de plaatselijke VVV die beducht was voor plannen om de bossen te kappen en de vennen droog te leggen en kreeg steun van de gemeenten Tilburg en Oisterwijk in de vorm van renteloze leningen en later ook giften. Een belangrijke doelstelling bij de aankoop was ook om te voorkomen dat het gebied met villa's zou worden volgebouwd. Als penningmeester speelde Pieter van Tienhoven hierbij een belangrijke rol. Naar hem is de Van Tienhovenlaan genoemd, die het gebied doorsnijdt. Tot 1932 werden aankopen gedaan, waardoor het gebied tegenwoordig 391 ha omvat.