woensdag 25 april 2012

Otterloo: Veluwe Wijnpers 25-04-2012 10 km

Cor en ik zijn om kwart voor elf gestart in Otterloo (niet bij de camping, want de weg was afgesloten maar in het dorp). Om half twee waren we weer bij de auto terug. We hebben 10 km gelopen in twee uur en een kwartier en we hebben 25 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,3 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 3,6 km/uur. Toen we in Otterloo terug waren besloot Cor om maar terug naar de auto te lopen omdat hij de tweede helft van de route niet meet zag zitten. We hebben in Otterloo nog een kopje koffie gedronken en daarna hebben we op een bankje nog onze boterhammen opgegeten. Het was ca. 16 graden Celsius met een frisse wind en veel zon. Op 't laatst begon het te betrekken en toen we weer in de auto zaten begon het te spetteren. Het was wel een aardige wandeling maar het losse zand in combinatie met de heuvels was voor Cor dit keer te vermoeiend.

woensdag 18 april 2012

Beesd: Mariënwaerdt 14 km 18-04-2012




















































Cor en ik zijn om kwart voor elf gestart met de wandeling en om twee uur waren we weer terug bij het station van Beesd. We hebben twee uur en vijftig minuten gelopen en vijfentwintig minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 4,8 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,2 km/uur.

Geschiedenis Heerlijkheid Mariënwaerdt

 

De naam Mariënwaerdt betekent het eiland (waard) van Maria. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot 1129, toen er een Norbertijner abdij werd gesticht. De hoofdgebouwen van deze abdij waren te vinden aan 't Klooster, op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat.
De stroomrug waarop het klooster gebouwd werd, lag als een eiland te midden van het lager gelegen land, dat het grootste gedeelte van het jaar onder water stond. Het klooster bevond zich in een gevarenzone, precies op de grens van de provincies Utrecht, Holland, Gelre (Gelderland) en Brabant, waar vaak werd gevochten en geplunderd. Het werd dan ook meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. In 1567 maakten de vernielingen en plunderingen door de bendes van Brederode hier definitief een einde aan.
Vervolgens heeft het landgoed honderd jaar te koop gestaan, alvorens het in 1734 gekocht werd door A.O.R.F. graaf van Bijlandt, de voorvader van de familie Van Verschuer, de huidige eigenaren. Hij bouwde het Huis Mariënwaerdt op de gewelven van de voormalige abdij, waarvan de kelders met kruisbogen nog steeds te bezichtigen zijn. Sindsdien is Mariënwaerdt steeds in rechte lijn vererfd, waarbij de gebiedsgrenzen ongewijzigd zijn gebleven.
Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed. Op Mariënwaerdt in haar huidige vorm staan drie landhuizen en zeventien boerderijen. Mariënwaerdt heeft 40 Rijksmonumenten, waaronder veertien monumentale hofsteden en vele hooibergen en vloedschuren.

In het beging liepen we meteen verkeerd en daardoor het pannenkoekenhuis mis maar aan het eind van de wandeling zijn we er wel even een kopje thee wezen drinken.  We liepen door leuke laantjes met afwisselend populierenbos en wilgentenen en weiden. dit gehele gebied kon vroeger onder water gezet worden als onderdeel van de Hollandsche waterlinie. Vandaar ook de Inundatiebank waar we langs kwamen. We zagen twee ooievaars. Een op het nest en de ander in de weide.Om half een kwamen we bij een gemaal aan de Appeldijk en daar hebben we gezeten op een betonnen bak van het gemaal onze boterhammen opgegeten. Vanaf daar liepen we een heel stuk langs de Linge en over de prachtige Appeldijk met mooie hoogstamvruchtbomen.  In het gras zagen we een fazantenmannetje en vier vrouwtjes of jonge fazanten. Langs de kleine en de grote hooiberg en het huis Mariënwaerdt en tenslotte door de prachtige oprijlaan met notenbomen gingen we weer naar buiten.Het was helder weer met af en toe zon een fris windje en ca. 12 graden Celsius.Mariënwaerdt is echt een schitterend landgoed en het was een fantastisch mooie wandeling. Jammer dat de vruchtbomen nog niet volledig in de bloei stonden.