vrijdag 14 oktober 2011

Grenskerkroute, Maarheze 12-10-2011 12,5 km

Cor en ik zijn gestart om één uur en om kwart voor vier waren we weer terug bij het parkeerterrein. We hebben twee uur en 25 minuten gelopen en 20 minuten gerust. Gemiddelde loopsnelheid 5,1 km/uur en totaal gemiddelde snelheid 4,5 km/uur. Cor had een half uur vertraging met de trein naar Best. Daarna dronken we eerst bij ons thuis koffie.Vervolgens reden we verkeerd. Bij aankomst op het parkeerterrein regende het nog steeds. We hebben toen in de auto onze boterhammen opgegeten. Zo was het inmiddels één uur geworden.
 Het regende nog steeds toen we gingen wandelen en gedurende de wandeling is het niet droog geworden. We waren wel gewapend met regenjassen en broeken en paraplu's, maar helemaal droog bleven we niet. Bij punt 3 van de wandeling zijn we doorgestoken naar punt 5 en bij punt 7 zijn we doorgestoken naar het parkeerterrein en zo hebben we er een wandeling van 12,5 kilometer van gemaakt. We hebben door mooie bossen gelopen. Er stonden al veel paddenstoelen. De grenskerk was heel verrassend. 
In 1648 werd na de 80-jarige oorlog de Vrede van Munster getekend. Brabant werd 'Staats' en dus protestant. Dat hield in dat het katholieke geloof verbannen werd.
Om toch naar de mis te kunnen gaan bezochten vele Brabanders de provincie Limburg, waar het katholieke geloof wel toegestaan was. Dit deel van Nederland bleef in handen van de Spanjaarden en zij waren katholiek. Het pad waar we over liepen vormt de grens tussen Limburg (rechts) en Brabant (links). De Minderbroeders uit Weert dienden hier tot 1650 de mis in de openlucht op. Daarna kwam er een eenvoudige kerk. 25 jaar later mochten de Brabanders weer in hun eigen dorpen naar de mis. Om de herinnering levend te houden is er in 1956 op deze plek een monument opgericht in de vorm van een plattegrond van een kapel.
De temperatuur was ca. 15 graden Celsius en het was nat, nat, nat.

Geen opmerkingen: